Radi se na tome

Naručeni respiratori uskoro na raspolaganju?

Ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo (KS), Rusmir Mesihović 13. 03. 2020. godine najavio je poduzimanje koraka u pravcu nabavke respiratora potrebnih za borbu protiv koronavirusa.

Tako je na pitanje novinara da li imamo dovoljno medicinske opreme kojom raspolažemo Mesihović istakao da je respiratora uvijek falilo, a sada pogotovo, ali i dodao:

Mi poduzimamo korake da se krene u nabavku novih. Iz budžeta smo odvojili novac za te respiratore, a stavili smo i neki novac u tekuću rezervu. Prema tome, sve ono što je potrebno se radi. Ozbiljni smo ljudi, radimo ozbiljan posao.

Rusmir Mesihović, 13. mart 2020.

Desetak dana nakon pomenute najave, ministar Mesihović obavijestio je javnost da su respiratori naručeni te da ima informacije o njihovom isporučivanju:

Danas je Vlada KS postigla dogovor sa UNDP-em, od kojeg smo naručili 13 respiratora, i to će biti vrlo brzo realizovano. Imam informacije i da će doći još nekoliko desetaka respiratora za KCUS i za Opću bolnicu “Prim dr. Abdulah Nakaš”. I mislim da ćemo imati dovoljan broj respiratora ukoliko bi došlo do malo crnjeg scenarija. A opet kažem, nadam se da ćemo ga izbjeći.

Rusmir Mesihović, 22. mart 2020.

S obzirom na to da su respiratori naručeni i da se očekuje njihova skora isporuka, Istinomjer obećanju Rusmira Mesihovića s tim u vezi daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti daljni razvoj situacije u tom pravcu.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!