Ispunjeno

U saradnji sa UNDP-em realizovana nabavka respiratora za KS

Ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo (KS), Rusmir Mesihović 13. 03. 2020. godine najavio je poduzimanje koraka u pravcu nabavke respiratora potrebnih za borbu protiv koronavirusa.

Tako je na pitanje novinara da li imamo dovoljno medicinske opreme kojom raspolažemo Mesihović istakao da je respiratora uvijek falilo, a sada pogotovo, ali i dodao:

Mi poduzimamo korake da se krene u nabavku novih. Iz budžeta smo odvojili novac za te respiratore, a stavili smo i neki novac u tekuću rezervu. Prema tome, sve ono što je potrebno se radi. Ozbiljni smo ljudi, radimo ozbiljan posao.

Rusmir Mesihović, 13. mart 2020.

Desetak dana nakon pomenute najave, ministar Mesihović obavijestio je javnost da su respiratori naručeni te da ima informacije o njihovom isporučivanju:

Danas je Vlada KS postigla dogovor sa UNDP-em, od kojeg smo naručili 13 respiratora, i to će biti vrlo brzo realizovano. Imam informacije i da će doći još nekoliko desetaka respiratora za KCUS i za Opću bolnicu “Prim dr. Abdulah Nakaš”. I mislim da ćemo imati dovoljan broj respiratora ukoliko bi došlo do malo crnjeg scenarija. A opet kažem, nadam se da ćemo ga izbjeći.

Rusmir Mesihović, 22. mart 2020.

Skupština Kantona Sarajevo je na 24. Radnoj sjednici održanoj 23. 4. 2020. godine donijela Odluku o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2020. godinu i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda.

S tim u vezi, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, Sakib Katana povrdio je “da je otvorena nova pozicija, Sredstva za finansiranje nabavke medicinske i sanitetske opreme, kao i respiratora u borbi protiv koronavirusa u skladu sa Zaključkom Skupštine Kantona Sarajevo u iznosu od 8.000.000 KM”.

Krajem aprila mjeseca, odgovarajući na pitanje šta je sa nabavkama opreme za borbu protiv korona virusa u Kantonu Sarajevo, premijer Kantona Sarajevo, Mario Nenadić između ostalog potrdio je da je u saradnji sa UNDP-em realizovana nabavka respiratora:

Pokušali smo kroz određene propisane procedure doći do dobavljača tražene opreme, a kada smo shvatili da je to nemoguće imali smo dva puta: prvi da krenemo dosta rizičnom stranom, sa puno nepoznanica i neizvjesnosti i drugi da zaključimo sporazum sa UN razvojnom agencijom koja ima mrežu širom svijeta, koja je istražila tržište, ima jasne procedure nabavki i preuzima rizik za novac koji joj dajemo na raspolaganje i upravljanje, a na kraju i sama kroz potpisane sporazume učestvuje u nabavkama sa vrlo konkretnim financijskim učešćem što je u konačnici rezultiralo i povoljnijom cijenom, transparentnošću, efikasnošću i ekonomičnosti čitavog postupka nabavki. Konkretno, naprimjer na respiratotima uz dobru nabavnu cijenu koju je UNDP osigurao, dodatni efekat je bio da je UNDP na naših 15 respiratora, nabavio još dodatnih 15 koji su oni platili po osnovu našeg sporazuma.

Mario Nenadić, 30. 04. 2020.

Ovim Istinomjer ministru zdravstva u KS, Rusmiru Mesihoviću za njegovo obećanje u vezi nabavke respiratora daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!