Neispunjeno

Mesihović: Samo deklarativna borba protiv korupcije u zdravstvu

rusmir mesihović„Kao što ste rekli, korupcije ima u svim segmentima društva i od toga ne trebamo i ne smijemo okretati glavu. Nadam se, i to nam je zapravo cilj, da ćemo kroz dobra zakonska rješenja unaprijediti sistem i stvoriti okvir u kojem je prostor za manipulacije i korupciju sveden na minimum, a na institucijama u čijoj je to nadležnosti jeste da prate poštivanje zakonskih rješenja. Na taj način će se smanjiti i stigma koja sve više počinje pratiti profesiju, a to nije “osobina” profesije, nego osobina pojedinca.“

Rusmir Mesihović, ministar zdravstva KS

(Dnevni Avaz, 26.12.2012.)

„Borba protiv korupcije je obaveza svakog od nas. Mi unutar zdravstvenog sistema smo servis građana i trebamo zajedno svaki dan raditi da taj servis bude efikasniji i kvalitetniji. To svakako podrazumijeva i borbu protiv korupcije, ali na način da se egzaktno naglasi da je korupcija osobina pojedinca, a ne jedne profesije.“

Rusmir Mesihović, ministar zdravstva KS

(NAP, 15.03.2014.)

Komentar:

Svakako lijepa današnja vijest o skoroj mogućnosti anonimne prijave korupcije u UKCS, dala nam je za povod da provjerimo koliko je Ministarstvo zdravlja Kantona Sarajevo zaista uradilo na suštinskoj borbi protiv korupcije u zdravstvenim ustanovama, a što je više puta, kao svoje deklarativno opredjeljenje, isticao i resorni kantonalni ministar Rusmir Mesihović.

Mesihović je još krajem 2012. godine istakao kako će se zalagati za dobra zakonska rješenja kojima će „prostor za manipulacije i korupciju biti sveden na minimum“, da bi u martu ove godine rekao kako je „borba protiv korupcije obaveza svakog od nas“ ne obrazlažući šta je na tom polju urađeno u više od godinu dana koliko je proteklo od njegove prve izjave.

O tome koliko je u ovoj oblasti zaista urađeno u Kantonu Sarajevo, možda najbolje govori izvještaj Centra civilnih inicijativa o progresu u usvajanju i implementaciji antikoruptivnih mjera u zdravstvu, koji je prezentovan upravo u martu ove godine.

Naime, u dijelu izvještaja koji se odnosi na Ministarstvo zdravlja KS, navodi se da, od 9 osnovnih mjera predviđenih Akcionim planom za provedbu državne Strategije za borbu protiv korupcije, ovo ministarstvo nije u potpunosti implementiralo nijednu, dok je djelimično implementiralo četiri mjere, a pet je ostalo neizvršeno. Ministarstvo nikada nije uradilo analizu provođenja Zakona o slobodi pristupa informacijama, nije otvorilo kanale za prijavu korupcije, te, između ostalog, nije razvilo program za prevenciju korupcije. Iako je ministarstvo usvojilo Plan za borbu protiv korupcije, kako se navodi u izvještaju, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (Apik) od ovog ministarstva ne dobija godišnje izvještaje o njegovoj provedbi. Budući da se Akcioni plan za provedbu strategije za borbu protiv korupcije odnosi na period 2009-2014. godine, može se reći da je ovakav rezultat Ministarstva zdravlja KD poprilično loš, s obzirom da se i period za provođenje strategije bliži kraju.

Dakle, ako pogledamo detaljni spisak implementiranih aktivnosti u ovom izvještaju, možemo zaključiti da se u kantonalnom Ministarstvu zdravlja nisu baš previše trudili oko implementacije ovih mjera, pa stoga možemo zaključiti i da su obećanja ministra Mesihovića u proteklih godinu dana i četiri mjeseca ostala neispunjena.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!