Ispunjeno

Usvojen Zakon o republičkoj upravi RS

Mandatar za sastav Vlade RS, Radovan Višković već je prilikom svog imenovanja najavio prve korake koje će poduzeti u smislu izmjene zakonske regulative u vezi sa ministarstvima u Vladi RS.

Ukida se Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, prelazi na nivo sekretarijata i njemu se dodaju migracije, kao nešto što je aktuelno i važno u ovom trenutku. Ministarstvo privrede, energetike i rudarstva će biti razdvojeno. Posebno će biti Ministarstvo privrede jer želimo da imamo ministra koji će se baviti isključivo privredom, a drugo će ostati rudarstvo i energetika.”

Radovan Višković, mandatar za sastav Vlade RS, 20.11.2018.

Višković je najavio da će se ukidanje Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica i razdvajanje Ministarstva privrede, energetike i rudarstva na dva ministarstva u Vladi RS, desiti već na prvoj sjednici NSRS.

Kako je i najavljeno, NSRS je na prvoj posebnoj sjednici u novom sazivu, održanoj 05. decembra, po hitnom postupku usvojila Zakon o republičkoj upravi.

U izvještaju sa sjednice je navedeno:

Zakonom o republičkoj upravi mijenja se organizacija i djelokrug rada određenih ministarstava, te se s tim u vezi osnivaju Ministarstvo privrede i preduzetništva, Ministarstvo energetike i rudarstva, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.”

NSRS, 05.12.2018.

Osim toga, novi Zakon predviđa i osnivanje Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, koji će preuzeti poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, koje prestaje da radi.

S obzirom da se usvajanjem novog Zakona o republičkoj upravi RS desila reorganizacija ministarstava u Vladi RS, koju je nešto ranije pominjao mandatar za sastav Vlade RS, Radovan Višković, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!