Usvojen Zakon o republičkoj upravi RS

Mandatar za sastav Vlade RS, Radovan Višković već je prilikom svog imenovanja najavio prve korake koje će poduzeti u smislu izmjene zakonske regulative u vezi sa ministarstvima u Vladi RS.

Ukida se Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, prelazi na nivo sekretarijata i njemu se dodaju migracije, kao nešto što je aktuelno i važno u ovom trenutku. Ministarstvo privrede, energetike i rudarstva će biti razdvojeno. Posebno će biti Ministarstvo privrede jer želimo da imamo ministra koji će se baviti isključivo privredom, a drugo će ostati rudarstvo i energetika.”

Radovan Višković, mandatar za sastav Vlade RS, 20.11.2018.

Višković je najavio da će se ukidanje Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica i razdvajanje Ministarstva privrede, energetike i rudarstva na dva ministarstva u Vladi RS, desiti već na prvoj sjednici NSRS.

Kako je i najavljeno, NSRS je na prvoj posebnoj sjednici u novom sazivu, održanoj 05. decembra, po hitnom postupku usvojila Zakon o republičkoj upravi.

U izvještaju sa sjednice je navedeno:

Zakonom o republičkoj upravi mijenja se organizacija i djelokrug rada određenih ministarstava, te se s tim u vezi osnivaju Ministarstvo privrede i preduzetništva, Ministarstvo energetike i rudarstva, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.”

NSRS, 05.12.2018.

Osim toga, novi Zakon predviđa i osnivanje Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, koji će preuzeti poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, koje prestaje da radi.

S obzirom da se usvajanjem novog Zakona o republičkoj upravi RS desila reorganizacija ministarstava u Vladi RS, koju je nešto ranije pominjao mandatar za sastav Vlade RS, Radovan Višković, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Nikšić ispunio obećano po pitanju kandidature Denisa Bećirovića za Dom naroda PS BiH

Nakon što je kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Denis Bećirović na Opštim...

Da li će BiH u novom mandatu konačno postati veliko gradilište?

Od najava da će BiH postati veliko gradilište u proteklom mandatu nije bilo ništa, a većina projekata koji su obećani još 2014. godine ostalo je nerealizirano, te su se ponovo našli u izbornim...Izgradnja krematorija u Vlakovu konačno počela

Prva faza izgradnje koja podrazumijeva zemljane radove i izradu armiranobetonske konstrukcije je počela, a izvođač je firma Prograd d.o.o. Žepče. Da će “u bliskoj budućnosti” građani imati...