Neispunjeno

Najavljena fiskalna disciplina rezultirala potrošnjom blizu 10 miliona KM za putovanja

Istinomjer je u više navrata pisao o rastrošnosti i “učinkovitosti” vlasti u RS-u, od Službe predsjednika, Narodne skupštine do Vlade Republike Srpske. Uprkos brojnim obećanjima o fiskalnoj disciplini i štednji, prema izvještajima Glavne Službe za reviziju javnog sektora RS bilans troškova putovanja i smještaja za vlasti RS-a, za samo dvije godine iznosi 9.257.722 KM.

Izvještaji Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, za 2015. i 2016. godinu, osim rastrošnosti, pokazali su i niz nepravilnosti kada su u pitanju obračuni troškova putovanja, dnevnice te opravdanost putnih naloga za zvaničnike u Republici Srpskoj.

Nepostojeći ili neadekvatni izvještaji sa službenog putovanja, kada istovremeno nema naloga (šefa delegacije, predviđeno članom 4. Pravilnika o korišćenju sredstava, koji se priznaju kao troškovi reprezentacije), ne pružaju dovoljno uvjerljiv dokaz da je putovanje zaista i obavljeno u službene svrhe, u kom slučaju su pored navedenih rashoda za reprezentaciju nastali i rashodi za smještaj, dnevnice i gorivo.

(Glavna služba za reviziju javnog sektora RS, 14.04.2017.)

Ovakva ponašanja predstavnika institucija vlasti u Republici Srpskoj u suprotnosti su sa obećanjima koje je premijerka RS, Željka Cvijanović dala još prilikom preuzimanja mandata 2014. godine. U svom ekspozeu, premijerka je najavila pojačanu kontrolu trošenja javnih sredstava i uvođenje veće transparentnosti i odgovornosti pri trošenju javnih sredstava, a “u cilju dodatnog fiskalnog jačanja ukupnog budžetskog sistema Republike Srpske”.

Unapređenjem fiskalne discipline uz smanjenje javne potrošnje pojačaćemo kontrolu trošenja javnih sredstava, ostvariti dodatne uštede u potrošnji, i tako izvršiti bolju alokaciju resursa, usmjeravajući ih u investicionu potrošnju ili podršku privrednim aktivnostima.

Naš cilj je da realizacijom planiranih politika i reformi, izgradimo efikasniju i efektivniju javnu upravu, koja će pružati kvalitetnije i brže usluge građanima, uz nižu „cijenu koštanja“.

Pored toga, u proces reforme upravljanja javnim finansijama uvođenjem programskog budžetiranja u narednom srednjoročnom periodu stvoriće se pretpostavke za dodatne uštede.

(Željka Cvijanović, Ekspoze, 17.12.2014.)

Prema javnosti dostupnim podacima neka od najrastrošnijih ministarstava su: Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, koje je u 2015. godini, za putovanja i smještaj u zemlji, izdvojilo 283.276 KM, a za inostranstvo 116.124 KM. Samo za gorivo (za 745 automobila) potrošeno je 1.836.965 KM, a što je, zbirno, 12% više u odnosu na odobrena sredstva.

Komentar ministra MUP-a RS, na dokazanu rastrošnost, bio je da se to ne tiče javnosti.

Bio bih potpuni laik kada bih rekao gdje sam se, kada i s kime sastajao. To javnost ne treba da zna. Što se tiče troškova putovanja oni će se naći u Izvještaju o radu MUP-a i tu ćete moći sve da saznate.

(Dragan Lukač, Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, 14.04.2017.)

Ministarstvo finansija RS od revizora je dobilo najveći broj primjedbi, a tokom 2015. i 2016. za smještaj i službena putovanja ovo ministarstvo potrošilo je 279.811 KM.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, za dvije godine, potrošilo je 196.385 KM na službena putovanja i smještaj. Dodatno je zabrinjavajuća činjenica i to što pored brojke o utrošenim sredstvima za putovanja i smještaj, često u izvještajima stoji i “niže u odnosu na odobrena sredstva”, što znači da vlastodršci RS-a mogu da troše još i više.

Obzirom da su pomenuta ministarstva, zajedno sa ostalim resornim ministarstvima koja čine Vladu RS, te Služba predsjednika i Narodna skupština RS, u posljednje dvije godine, ukupno potrošili 9.257.722 KM samo na službena putovanja i smještaj, a što pokazuje neuvođenje najavljene fiskalne discipline, i što je suprotno od obećanih ušteda i kontrole opravdanosti troškova, Istinomjer obećanja, iz ekspozea premijerke Cvijanović, ocjenjuje sa neispunjeno.

 

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!