Ispunjeno

Pokrenute aktivnosti u cilju odgovora na 14 prioriteta iz Mišljenja EK

Predsjedništvo BiH održalo je 28. 04. 2020. godine sastanak sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Italije, odnosno Kvinte, na kojem je prisustovao i ambasador Delegacije Evropske unije u BiH, Johan Satler.

Nakon sastanka u svom obraćanju medijima, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik potvrdio je da se jedna od tačaka dnevnog reda odnosila na predstojeći samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu, te s tim u vezi najavio aktivnosti Predsjedništva BiH u pravcu ispunjavanja 14 zaključaka iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

Donijeli smo nekoliko zaključaka, a jedan od njih je da se formira ad hoc grupa koju čine tri člana Predsjedništva BiH, kolegij Vijeće ministara BiH i kolegiji oba doma državnog parlamenta te da se sastanemo za pet dana, u petak, i donesemo dokument koji bi bio odgovor na tih 14 tačaka iz Mišljenja Evopske komisije kako bi Savjet ministara mogao napraviti akcioni plan.

Milorad Dodik, 28. april 2020.

Dodik je još dodao da je predloženo da Vijeće ministara BiH “putem mehanizma koordinacije okupi sve one koji su vezani za evropska pitanja i da se razmotre mjere za mogući akcioni plan koji treba biti donešen u roku od 30 dana”.

Na 11. redovnoj sjednici održanoj 28. 04. 2020. godine Predsjedništvo BiH usvojilo je Zaključak u kojem se navodi da će “s ciljem ubrzanja procesa pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, Predsjedništvo BiH inicirati i voditi reformu radi ostvarivanja potrebnog stepena usklađenosti sa kriterijima za članstvo na temelju realizacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije”.

Potvrđujući članstvo u Evropskoj uniji kao strateški vanjskopolitički cilj i prioritet Bosne i Hercegovine, Zaključkom se “pokreće proces realizacije 14 ključnih prioriteta, kao i uspostavljanje ad hoc Političke radne grupe” koju čine članovi Predsjedništva BiH, sa predsjedavajućim na čelu, predsjedavajući Vijeća ministara BiH sa dvoje zamjenika, i članovi Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedništvo BiH nalaže predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da u roku od 7 dana od usvajanja ovog zaključka, u skladu sa odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, pokrene inicijativu za održavanje sjednice Kolegija za evropske integracije i Direkcije za evropske integracije, s ciljem iniciranja procesa izrade Akcionog plana za realizaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Akcioni plan za realizaciju 14 ključnih prioriteta na prijedlog Kolegija usvaja Vijeće ministara BiH, u roku od 30 dana od dana iniciranja procesa izrade, a isti sadrži konkretne mjere, nadležne institucije, jasno utvrđene i mjerljive indikatore, te rokove za realizaciju.

Predsjedništvo BiH, 28. april 2020.

U skladu sa Dodikovom najavom, sastanak Predsjedništva BiH sa ad hoc Političkom radnom grupom za EU održan je 04. 05. 2020. godine. Sastanku su, pored članova Predsjedništva BiH, prisustvovali Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH, Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Denis Zvizdić, drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Nikola Špirić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, i Bakir Izetbegović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U saopštenju sa sastanka naglašeno je da je cilj ove grupe podstaknuti ukupan dijalog u BiH u cilju ispunjavanja uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa, te podržana realizacija sljedećih prioriteta iz Mišljenje EK: tehničko poboljšanje izbornog procesa, osiguranje pravilnog funkcioniranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, reforma javne uprave, usvajanje i provedba propisa o sukobu interesa i reforma sistema javnih nabavki.

Nakon navedenih aktivnosti, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija predsjedavao je 4. sjednicom Kolegija za evropske integracije na kojoj je, kako se u saopštenju nakon sjednice navodi, “istaknuto da su evropske integracije strateško opredjelјenje BiH, te da zajedničkim djelovanjem svih nivoa vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima i doslјednom primjenom mehanizma koordinacije, BiH može nastaviti rad na ispunjavanju kriterija za članstvo u EU”.

Kolegij za evropske integracije danas je zadužio Komisiju za evropske integracije da do 30. juna 2020. godine pripremi Metodologiju izrade Programa integriranja BiH u Evropsku uniju, u skladu sa principima Odluke o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, te da je dostavi Kolegiju za evropske integracije na razmatranje. Također, s cilјem ubrzanja procesa pristupa BiH Evropskoj uniji, Kolegij za evropske integracije danas je zadužio Komisiju za evropske integracije da do 15. 6. 2020 pripremi Akcioni plan za realizaciju klјučnih prioriteta iz Mišlјenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji i dostavi ga Kolegiju za evropske integracije.

Kolegija za evropske integracije, 07. maj 2020.

Ovim Istinomjer obećanje Milorada Dodika u vezi pokretanja aktivnosti na realizaciji 14 prioriteta iz Mišljenja EK o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji ocjenjuje ispunjenim, te ćemo nastaviti pratiti dešavannja u tom pravcu.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!