Neispunjeno

Nacrt zakona o porijeklu imovine nije se našao pred NSRS-om u martu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, na konferenciji za medije održanoj 14. februara, najavio je da će se Nacrt zakona o porijeklu imovine naći pred zastupnicima Narodne skupštine Republike Srpske na martovskom zasiedanju.

Dodik je tom prilikom istakao da je riječ o zakonu koji je donesen u Srbiji i koji će biti prilagođen uslovima u Republici Srpskoj.

SNSD će u narednih deset dana predložiti Narodnoj skupštini novi zakon o porijeklu imovine i porezima koji će se plaćati na bazi utvrđene nezakonito stečene imovine. Nema nikakve novine u tome. Riječ je o zakonu koji se donio u Srbiji i mi ćemo ga samo prilagoditi našim uslovima (…) Mi smo ga već prilagodili, odnosno, utvrdili prvu verziju, a ići ćemo sad na naš Izvršni komitet kako bismo ga uputili, možda već tamo one sedmice, i kako bi on došao na razmatranje u Narodnu skupštinu, znači već u martovskom zasjedanju, u nacrtu. (…) Mi se nadamo da ćemo imati taj zakon donešen već u maju mjesecu.

Milorad Dodik, 14. 2. 2021.

Od trenutka kada je Milorad Dodik iznio ovo obećanje, pa do 30. aprila, NSRS je održao dvije redovne i jednu posebnu sjednicu.

Pregledom usvojenih dnevnih redova za 15. i 16. redovnu sjednicu NSRS-a, kao i u slučaju 18. posebne sjednice NSRS-a, Nacrt zakona o porijeklu imovine nije se našao pred skupštinskim zastupnicima.

S obzirom na činjenicu da se Nacrt zakona o porijeklu imovine nije našao na skupštinskom razmatranju ni u martu, ali ni u aprilu, dato obećanje Milorada Dodika Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!