Neistina

Nabavka opreme za Oružane snage nije među najvećim stavkama državnog budžeta

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PD PSBiH) Predrag Kojović (Naša stranka) bio je gost u programu BHT1 27. marta 2023. godine te je tom prilikom kratko govorio i o Prijedlogu budžeta institucija BiH za 2023. godinu, odnosno namijenjenim izdvajanjima za Oružane snage BiH.

Izvor: Naša stranka

U tom kontekstu, Kojović je naveo da je “veliki dio” Prijedloga budžeta za 2023. godinu predviđen za nabavku opreme Oružanih snaga BiH:

Imaju neke stvari koje su indikacija bolje atmosfere. Recimo, činjenica je da će budžet biti usvojen u srijedu, da je taj budžet za skoro 30% veći u odnosu na prethodnu godinu, da je veliki dio tog budžeta sada usmjeren za ojačavanje Oružanih snaga i njihove saradnje sa NATO savezom u smislu opreme, a ne samo obuke.

Predrag Kojović, 27.3.2023.

Na sjednici održanoj 30. marta, Dom naroda PSBiH usvojio je, po hitnom postupku, Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu. Ukupan iznos budžeta iznosi 1.315.400.000 KM, što je za 23% više od prošlogodišnjeg.

Kada je u pitanju Ministarstvo odbrane BiH, unutar kojeg funkcionišu Oružane snage BiH, njegov je budžet u odnosu na prošlu godinu uvećan za 28%, sa 306.675.000 na 392.259.000 KM.

Međutim, skoro tri četvrtine planiranog uvećanja odnosi se na plate i naknade uposlenika/ca. Na ovu stavku otpada čak 62.079.000 KM od ukupnog ovogodišnjeg uvećanja Ministarstva odbrane od 81.361.000 KM.

Iako je Kojović ustvrdio da je “veliki dio” budžeta usmjeren za ojačavanje Oružanih snaga BiH “u smislu opreme”, činjenica je da je tek 5.540.000 KM planirano za stavku “Nabavka opreme”, što je svega 1,5% od ukupnog budžeta Ministarstva. Iako je budžet Ministarstva odbrane, kako je navedeno, uvećan za 28%, udjel uvećanja koji se odnosi na nabavku opreme iznosi samo 4%.

S obzirom na činjenicu da se 1,5% ukupnog budžeta Ministarstva odbrane odnosi na nabavku opreme, odnosno da se većina ovogodišnjeg uvećanja budžeta ovog ministarstva odnosi na plate i naknade uposlenika/ca, a ne na nabavku opreme, tvrdnju Predraga Kojovića da je “veliki dio” budžeta institucija BiH “usmjeren za ojačavanje Oružanih snaga i njihove saradnje sa NATO savezom u smislu opreme, a ne samo obuke” Isitnomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!