Neistina

Milorad Dodik nije osvojio duplo više glasova od Šefika Džaferovića

Boravak u Istočnom Sarajevu član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik iskoristio je da se na konferenciji za medije obrati javnosti, a odgovarajući na brojna novinarska pitanja, napravio je usporedbu svog izbornog rezultata sa rezultatom drugog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

FOTO: Radio Sarajevo

Dodik se, govoreći o Džaferoviću, pozvao i na svoj izborni rezultat.

Kada bih bio, a ne želim da budem, na njegovom nivou, ja bih rekao prije će nestati BiH nego RS. Mogu da govore šta god hoće. Ja mislim da već sada ne postoji BiH. Postoji u njihovim glavama. Ako Bisera Turković hoda i predstavlja SDA, je li to BiH? To ne postoji BiH. Ona je dokaz da ne postoji BiH. Ako Komšić ode u Savjet bezbjednosti, govori svoje stavove, a ne stavove Predsjedništva, dakle, ne postoji BiH, postoje oni i njihova zabluda o tome. Dakle, u tom pogledu mi to zvuči kao izjava bijesnog čovjeka koji ne realizuje svoje stavove, a to je ta priča “nestat će RS”. Ili on meni preporučuje šta će biti sa mojom političkom karijerom, ja koji sam duplo više dobio glasova od njega.

Milorad Dodik, 10.2.2022.

Prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije BiH, Milorad Dodik je na Općim izborima 2018. godine, kao kandidat SNSD-a za člana Predsjedništva BiH, osvojio 368.210 glasova.

Foto: Screenshot CIK BiH

Šefik Džaferović je bio kandidat SDA za člana Predsjedništva, te je, u konačnici, osvojio 212.581 glas iz FBiH.

Foto: Screenshot CIK BiH

S obzirom na to da razlika između Milorada Dodika i Šefika Džaferovića iznosi 155.629 glasova, Istinomjer će tvrdnju Dodika da je osvojio duplo više glasova od Džaferovića ocijeniti neistinitom.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!