Neistina

Milorad Dodik: Aprilili… U januaru.

Milorad Dodik

“Danas sam dobio i čestitku od gospodina Josipovića za “Dan Republike”. Nažalost, on neće moći prisustvovati ovdje 9. 1., ali, evo, prvi put dobijamo čestitku jednog predsjednika Republike Hrvatske” – Milorad Dodik, inervju na RTRS-u.

(RTRS, 8. 1. 2011. )

***

“Predsjednik Srpske je naveo da je dobio i čestitku od Josipovića povodom Dana Republike Srpske, što je prvi put da takvu čestitku uputi jedan predsjednik Hrvatske”.

(SRNA, 9. 1. 2012.)

(Sporni video zapis intervjua koji je Milorad Dodik dao za RTRS prenosimo sa portala dnevniavaz.ba)

Komentar:

April u januaru! Milorad Dodik se potrudio da “relaksira” svoje vjerne pratioce nakon kompromisa i pristanka na formiranje vlasti pod uslovima koji, definitivno, nisu išli naruku SNSD-u, barem sudeći po Dodikovim izjavama nakon famoznog posljednjeg sastanka “šestorke”. No, uz maglu, snijeg i smog, predsjednik entitetske Republike se potrudio da, na sebi svojstven način, ljudima ponudi proljeće u ovo tmurno doba, pa je, prvoaprilskom šalom, “pokucao na vrata” gladnih, smrznutih i siromašnih građana RS-a, ali i regiona i tako im, barem na dan, učinio život veselijim. Jedino na šta nije računao je činjenica da predsjednik (stvarne) Republike Hrvatske ima kalendar u uredu i da je shvatio da ovo nije prostodušna šala lokalnog vođe, nego, faktički, međunarodni diplomatski incident. Tako se i Josipović brže-bolje potrudio da opovrgne Dodikovu tvrdnju: “Ured predsjednika Republike Hrvatske opovrgava kao netočan navod da je predsjednik Ivo Josipović čestitao 20. godišnjicu postojanja Republike Srpske. Službene državne čestitke u ime Republike Hrvatske povodom dana kojim obilježavaju svoju državnost upućuju se samo suverenim državama”, stoji u priopćenju Ureda predsjednika. Nadalje, u priopćenju se navodi kako Republika Hrvatska poštuje Ustav Bosne i Hercegovine i strukturu utvrđenu Daytonskim sporazumom. (HINA, 9. 1. 2012.).
Napominjemo da obratite i pažnju na jedan zanimljiv detalj: na priloženom video-snimku pogledajte kako Dodikova lijeva ruka “steže” stolicu dok izgovara riječi o Josipoviću i njegovoj čestitci.
Dakle, počela je još jedna politički zanimljiva godina u Bosni i Hercegovini.

Pitajte Istinomjer!