Neistina

Mazalica neistinito o nadležnostima i Evropskom parlamentu

Gostujući u programu BHRT-a 22. juna 2022. godine, zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Srđan Mazalica (SNSD) komentarisao je nedavno usvojenu Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, kao i stav pojedinih političara/ki iz EU o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine. Tom prilikom iznio je neistinite tvrdnje.

Foto: Facebook/Srđan Mazalica

Između ostalog, Mazalica je komentarisao to što NSRS nije potvrdio Dodikov proglas Odluke Predsjedništva BiH o zaključivanju sporazuma s Ujedinjenim Kraljevstvom destruktivnim po vitalni interes entiteta. S tim u vezi, istakao je da su i entiteti trebali biti uključeni u donošenje ove odluke.

Savjet ministara pokrenuo je proceduru za vođenje pregovora i donio osnove, i izrada tog Sporazuma bila je u okviru Ministarstva vanjskih poslova BiH. Kvalitativno i kvantitativno proširenje tog sporazuma nije pratilo ono što je zakonska obaveza, a to je da se uključe predstavnici entiteta.

Srđan Mazalica, 22.6.2022.

Tvrdnju Srđana Mazalice da je “zakonska obaveza” da se u spomenuti sporazum uključe predstavnici entiteta demantuje Ustav Bosne i Hercegovine, tačnije njegov član III (Nadležnosti i odnosi između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta):

1. Nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine

Sljedeća pitanja su u nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine:

a) Vanjska politika.

b) Vanjskotrgovinska politika.

(…)

Ustav BiH

Također, stavom (3) člana V (Predsjedništvo) Ustava BiH definisano je da je Predsjedništvo BiH, između ostalog, nadležno za vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, na 27. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 8.6.2022. godine, sa dva glasa “za” i jednim glasom “protiv” (Milorad Dodik) donijeta je Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Odluka da Bosna i Hercegovina uputi pismo namjere za zaključivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, kojim će biti omogućeno učešće u razmjeni PRV-a u vezi sa saobraćajnim prekršajima protiv sigurnosti saobraćaja na putevima. Predsjedništvo BiH na sjednici nije postiglo konsenzus o odlukama iz oblasti pokretanja pregovora za zaključivanje međunarodnih sporazuma. Kako se navodi u saopćenju Predsjedništva BiH, ove dvije tačke su i ranije bile na dnevnom redu sjednica Predsjedništva BiH, a s obzirom na to da ni na ovoj sjednici nije postignut konsenzus, Milorad Dodik proglasio je destruktivnim po vitalni entitetski interes.

Ovaj proglas Milorada Dodika nije dobio potrebne dvije trećine glasova. Od 62 prisutna zastupnika/ce na 32. posebnoj sjednici, za potvrđivanje veta Milorada Dodika glasao/la je 51 zastupnik/ca, niko nije bio protiv, dok je 11 njih ostalo suzdržano.

Mazalica je također komentarisao i stav zastupnice u Evropskom parlamentu Tineke Strik, koja je ranije istakla da BiH ne može dobiti kandidatski status dok su na snazi zakoni o prenosu nadležnosti koje je usvojio NSRS, prilikom čega je iznio neistinite tvrdnje o broju zastupnika/ca u Evropskom parlamentu:

Pa vidite, to je jedna od evropskih parlamentaraca, njih ima 800 i nešto. To je, znači, izolovano mišljenje. (…) To je isključivo rečenica koju smo čuli od poslanika iz Stranke zelenih iz Evropskog parlamenta. Mi obično volimo da kažemo šta je rekla ova neka, kako se zove, i ona je nešto rekla i mi to doživljavamo kao stav EU. To je jedna od stranaka i jedna od mnogih poslanika koja dolazi iz Njemačke.

Srđan Mazalica, 22.6.2022.

Kako se navodi na zvaničnoj stranici Evropskog parlamenta, on ne broji “800 i nešto” zastupnika/ca, kao što je ustvrdio Mazalica, već 705 zastupnika/ca “izabranih u 27 država članica proširene Evropske unije”. Također, potrebno je naglasiti i to da zastupnica Tineke Strik ne dolazi iz Njemačke, kako je ustvrdio Mazalica, već iz Nizozemske. U Evropskom parlamentu je članica Kluba zastupnika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza.

S obzirom na navedeno, Istinomjer tvrdnje Srđana Mazalice ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!