Mandatar, ipak, Kukić

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, zadovoljna svojim rezultatima postignutim na općim izborima, danas je najavila da će predložiti mandatara za sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a to će biti njezin predsjednik Zlatko Lagumdžija.

“SDP će nastojati i da iz njegovih redova bude mandatar za sastav Vlade Federacije BiH”, rekao je potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić, ujedno šef stranačkog izbornog štaba.

Po njegovim riječima, ova politička stranka pregovarat će o formiranju vlasti sa svima koji su izbornom voljom građana Bosne i Hercegovine dobili mandat, ali ne želi u vlast s onima “koji su u stanju opstruirati državu BiH i njezine ovlasti”.

Na pitanje o namjeri SDP-a da kandidira Zlatka Lagumdžiju, Bošnjaka po nacionalnosti, za mandatara u državnoj vladi u situaciji kada se, “prema nepisanom pravilu”, na toj funkciji sustavom rotacije očekuje Hrvat, Hadžić je odgovorio da je u pitanju kandidatura građanina Bosne i Hercegovine, pri čemu nije presudno nacionalno određenje.

(FENA, 5. 10. 2010.)

***

Kandidatura Slave Kukića u petak je istaknuta u ime stranaka platforme, koju čine SDP BiH, SDA, HSP BiH, te NS Radom za boljitak.
Zlatko Lagumdžija, lider SDP BiH, nakon konsultacija u Predsjedništvu, kazao je da “stranke platforme podržavaju Kukića za mandatara jer ima kvalifikacije da obavlja taj posao, a i kompromisno je rješenje zato što je nestranačka ličnost.”

(Nezavisne novine, 3. 6. 2011.)

Komentar:

SDP je prešao put od, istina, pobjedničkim nabojem izrećenog tvrdog stava o mandataru za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, do “kompromisnog rješenja” u vidu Slave Kukića, “nestranačke ličnosti”, kako je naglasio predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija. U složenoj zemlji kakva je BiH kompromis i dogovor su jedini put opstanka suživota i tolerancije, međutim iskusni političari, poput Lagumdžije, su to morali znati u i izbornoj noći te se ne zalijetati sa izjavama i stavovima koji će vremenom izblijedjeti te postati nedosljedni.

Od “redovnog usvajanja ANP-a” do “smanjenog intenziteta”

Polovinom maja 2019. godine, predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju...

Protiv SDA, pa sa SDA

U ponedjeljak, 15. jula ove godine Povjereništvo Kantonalnog odbora SDP Tuzla jednoglasno je donijelo odluku o isključenju iz stranke dvojice zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona, Žarka Vujovića...

Dodik se pitao “zašto armija ne može stati na granicu”

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini sve više uzima maha. S tim u vezi, član Predsjedništva BiH, Željko Komšić 10.06. 2019. godine uputio je službeni zahtjev za održavanje hitne sjednice...