Analize

Lokalni izbori u Mostaru: Osam godina najava skorog rješenja od strane Dragana Čovića

Deset godina nakon što je Ustavni Sud BiH 2010. godine poništio odredbe Statuta Grada Mostara za izbor vijećnika za Gradsko vijeće, postignut je dogovor koji bi konačno mogao omogućiti građanima Mostara da glasaju na Lokalnim izborima nakon 12 godina. Lideri SDA i HDZ BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, potpisali su na sastanku u Mostaru, održanom 18. juna ove godine, sporazum o Statutu Mostara, provođenju izbora u ovom gradu, kao i izmjeni Izbornog zakona BiH. Ovo je do sada prvi potpisani sporazum ove dvije stranke u proteklih 10 godina, od kada se i vode pregovori o Mostaru, a lideri ovih partija u više navrata su tokom tog perioda najavljivali skora rješenja. U tome je prednjačio Dragan Čović, a Istinomjer u nastavku donosi neke od najava koje su se mogle čuti u proteklim godinama.

Kako je nakon sastanka saopćio lider HDZ-a Dragan Čović, kroz nekoliko dana bi trebao biti zvanično podnesen i zahtjev za izmjenu Izbornog zakona.

SDA i HDZ će naredne sedmice podnijeti zahtjev za izmjenu Izbornog zakona za Mostar.

Dragan Čović, 17. juni 2020.

Od donošenja odluke Ustavnog Suda BiH koji je nevažećim proglasio dijelove Statuta Grada Mostara koji se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće, blokirana je gradska vlast Mostara, a predmet sporenja bilo je neslaganje oko organizacije gradske uprave. Apelant pred sudom, koji je u ovom slučaju HDZ BiH, tražio je uređenje Mostara kao jedne izborne jedinice, sa čime se nije slagala SDA koja je tražila podjelu grada na bar dvije općine. Tako su svi dosadašnji pokušaji postizanja konsenzusa bili osuđeni na propast, a rješenje se tražilo i u okviru razgovora bh. lidera o provođenju odluke „Sejdić-Finci“. Kako su lideri saopćili nakon posljednjeg sastanka na kom je i postignut sporazum, prema dogovorenom modelu iz šest gradskih područja biraju se 22 vijećnika. Iz uslovno rečeno većinskih hrvatskih područja bira se 13 vijećnika, a devet iz područja s bošnjačkom većinom. Preostalih 13 gradskih vijećnika bira se na području Grada kao jedne izborne jedinice, odnosno, s Gradske liste.

S obzirom da smo se ovom temom bavili u više navrata proteklih godina, Istinomjer u nastavku donosi pregled brojnih najava “skorog rješenja” problema održavanja lokalnih izbora u Mostaru, koje je izricao Dragan Čović od 2012. godine do danas.

Tako je još u septembru 2012. godine, u vrijeme kampanje za Lokalne izbore, govoreći o Mostaru, Čović rekao kako su izbori u ovome gradu mogući za nekoliko mjeseci i da će se o njima razgovarati nakon održavanja izbora.

Sigurno je kako sada neće biti izbora u Mostaru, ali vjerujem kako su oni mogući u roku od 4-5 mjeseci.

Dragan Čović, 6. septembar 2012.

Nakon što se izbori nisu održali “u roku od 4-5 mjeseci”, Čović je u septembru naredne godine najavio izmjene Izbornog zakona do izbora 2014. godine.

Cilj nam je u ovoj godini završiti cijelu priču i kad su u pitanju Mostar, izmjene Izbornog zakona BiH, odnosno Hercegovačko-neretvanski (HNK) i Srednjobosanski (SBK), gdje moramo promijeniti izborna pravila kako bi sve bilo spremno za izbore iduće godine, a onda kroz parlamentarnu možemo provesti izmjene u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH.

Dragan Čović, 29. septembar 2013.

U aprilu 2014. godine Čović i Izetbegović su na sastanku u Mostaru najavili intenzivniji dijalog u vezi sa izmjenama Izbornog zakona.

Naši predstavnici trebaju u idućih sedam dana sjesti i postaviti puno stvari ispred sebe. I ako nismo u stanju odmah te stvari riješiti, trebamo ih barem prepoznati kao problem i osmisliti neku dinamiku kojim putem ići i kako to rješavati.

Dragan Čović, 8. april 2014.

Pet mjeseci kasnije, u jeku kampanje za Opće izbore 2014. godine, Čović je u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva konstatovao:

Zato će naš prvi potez nakon Izbora biti izmjena Izbornog zakona. Moramo mijenjati izborno zakonodavstvo kako bi izbjegli utjecaj jednog naroda na položaj drugog, jer time apsolutno destabiliziramo zemlju ne samo politički, nego i sigurnosno i ekonomski. Uostalom, dužni smo mijenjati Izborni zakon već na osnovu presude Europskog suda za ljudska prava po presudi Sejdić-Finci, koji nam je naložio da mijenjamo diskriminirajuće uvjete izbora za člana Predsjedništva BiH, za koje ne mogu biti birani pripadnici drugih nacionalnosti osim Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Dragan Čović, 22. septembar 2014.

Početkom 2016. godine Čović je ponovo bio optimista da će lokalni izbori u Mostaru biti održani na jesen te godine.

Moraće biti donesen izborni zakon. Ja bih smatrao osobnim neuspjehom i političkim porazom ako se to ne dogodi. Moramo donijeti izborni zakon koji će uvažiti presudu Sejdić i Finci i riješiti pitanje Mostara. Vremena još ima, iako ono polako curi, upravo zbog svih ovih tema.

Dragan Čović, 25. februar 2016.

I u aprilu iste godine Čović je vjerovao u skoro rješenje problema.

Mislimo da zakon oko Mostara možemo usaglašavati s partnerima, ali da za to nema vremena od pet mjeseci. To treba učiniti na nadrenoj sjednici Parlamenta, zakazanoj za 27. april.

Dragan Čović, 21. april 2016.

Izborni zakon u pogledu izbora vijećnika gradske Skupštine Mostara nije izmijenjen, a izbori u ovom gradu nisu održani ni 2016. godine. Nakon izbora uslijedile su nove najave:

Do kraja januara mi moramo imati vrlo jasan stav oko tri pitanja, jedno je izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda, zatim rješavanje pitanja Grada Mostara, te tehnička pitanja u izbornom zakonu (…) Želimo sa svojim partnerima u naredna dvije-tri sedmice iznijeti ideje o kojima smo do sada raspravljali da vidimo u kojoj formi, koje izmjene i dopune se mogu ugraditi u izborni zakon da bi i tu priču ostavili iz nas te se posvetili životu i funkcioniranju države.

Dragan Čović, 9. januar 2017.

Dogovora nije bilo, a već početkom naredne godine Čović je najavio da će raditi na postizanju dogovora kako bi se lokalni izbori u Mostaru održali zajedno sa Opštim izborima 7. oktobra.

Ja ću učiniti sve sa svoje strane da to bude u desetom mjesecu. Ako smo već ovoliko propustili da imamo Gradsko vijeće koje će biti izabrano od strane ljudi u Mostaru i po modelu koji će biti ustanovljen između ovih partnera, jer trećih partnera nema. Ja sam uvjeren da ovu šansu ne smijemo propustiti.

Dragan Čović, 29.01.2018.

Šansa je ipak propuštena, ali to nije spriječilo da bude uvjeren da će se problem izbora u Mostaru riješiti do kraja 2019. godine.

Kada se završi ovaj dio, očekujem da otpočnemo i te razgovore. Već radimo jednu agendu za buduću izvršnu vlast, odnosno Vladu FBiH gdje će prva točka biti izborno zakonodavstvo. (…) Uvjeren sam da ćemo do kraja godine to riješiti, pogotovo jer su sljedeće godine izbori u Mostaru, a da bi se oni održali moramo napraviti tehničke preinake u izbornom zakonu što je manje bitno i one suštinske sukladno odluci Ustavnog suda BiH.

Dragan Čović, 06. august 2019.

Nakon što dogovor nije postignut do kraja 2019. godine, to se kočano desilo 17. juna 2020. godine, nakon potpisivanja sporazuma HDZ-a BiH i SDA u Mostaru. U svakom slučaju, ovaj sporazum neće značiti ništa ukoliko se izmjene Izbornog zakona BiH ne predlože i u konačnici usvoje u Parlamentarnoj skupštini BiH. Da li će do toga doći već u narednim danima, kako je to najavio Čović, biće poznato veoma brzo. Ostaje svakako i pitanje zašto se na dogovor čekalo čitavu deceniju.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!