Nedosljedno

Lagumdžija zaboravio na sve dosadašnje koalicije SDP-a

Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija

”Ima puno zakona oko kojih se ne slažemo na nivou FBiH. Vidite, imamo vladu u tehničkom kapacitetu gdje se koalicije sklapaju od projekta do projekta. Sad su se našli zajedno, recimo, dva HDZ, SDA i SBB. Koji bi to odnos bio, neka im je Bog dragi na pomoći, a i nama svima. Ne mogu tako neprirodne stvari da se prave. Kad bi se i napravile, teško bi to funkcioniralo… Vidite, postoji saradnja nas i SBB, ali i SDA, HDZ-ova, od projekta do projekta”, rekao je Lagumdžija.

(Anadolu Agency, 20.12.2013.)

Komentar:

Interesantno je kako je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija olako zaboravio sve dogovore i „neprirodne koalicije“ koje je njegova stranka sklapala u tekućem mandatu.

Prvo je SDP potpisao platformu o formiranju vlasti u Federaciji BiH sa SDA, partijom sa kojom je vodio žestoku verbalnu bitku u toku predizborne kampanje 2010. godine. Platformu su tada podržali NSRZB i HSP, a na osnovu nje je formirana Vlada FBiH. Ova koalicija potrajala je nepunih godinu i šest mjeseci, a raskinuta je kada je SDA odbila podržati Budžet institucija BiH za 2012. godinu.

Nakon što je SDA prestala biti dio parlamentarne većine u FBiH, SDP je, sredinom juna 2012. godine, sa HDZ-om BiH i SBBBiH-om sklopio sporazum kojim je definisana saradnja u okviru parlamentarne većine na nivou FBiH. Formiranje i funkcionisanje Vlade FBiH pretvorilo se u višegodišnju sagu, s obzirom da joj je izglasano nepovjerenje u Parlamentu FBiH, te da je njena „rekonstrukcija“ svoj epilog dobila na Ustavnom sudu FBiH. Ministri SDA, NSRZB i HSP-a su, pak, do danas ostali na svojim funkcijama, a Vlada FBiH je i dalje u tehničkom mandatu.

Formiranje nove parlamentarne većine u Federaciji BiH poklopilo se sa kreiranjem zajedničkog prijedloga dojučerašnjih protivnika, SDP-a i HDZ-a, o implementaciji odluke u slučaju „Sejdić i Finci“. Ovaj dokument podržali su i HDZ 90 i SBBBiH.

Nakon izbacivanja SDA iz Vijeća ministara, SDP je potpisao i sporazum o zajedničkom djelovanju u institucijama BiH sa SNSD-om, u okviru kojeg je dogovoreno skoro donošenje 10-ak zakona na nivou BiH. I ovaj sporazum podržale su druge partije koje su zajedno formirale Vijeće ministara (HDZ, HDZ90, SBBBiH i SDS).

infogram
SDP i HDZ – šampioni sklapanja međustranačkih sporazuma

 

Nakon svih vrtoglavih preokreta i sporazuma koje je SDP sklopio od izbora 2010. godine naovamo, možemo zaključiti da ne postoji gotovo niti jedna značajnija politička partija u BiH sa kojom stranka Zlatka Lagumdžije nije imala potpisan sporazum o zajedničkom djelovanju na nekom nivou vlasti, uključujući i one o čijoj je politici i kredibilitetu do tada govorio sve najgore. Nevjerovatno je, stoga, da se upravo Lagumdžija riješio na ovaj način oglasiti o međustranačkim dogovorima i sklapanju „neprirodnih koalicija“ – u kojima je, prema analizi „Istinomjera“, zajedno sa HDZ BiH, upravo njegova stranka bila “šampion” u aktuelnom mandatu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!