Lagumdžija: Specijalne propusnice kasnile tri mjeseca

“Građanima pograničnih područja, Neuma, Gradiške i Bihaća, biće omogućeno da nakon 1. jula dobiju specijalne propusnice, a pogranični pojas biće u maksimalnim gabaritima”, objasnio je Lagumdžija.

(Nezavisne novine, 18.02.2013.)

Komentar:

Da će Hrvatska ući u EU 1. jula 2013, znali su svi u BiH pa tako i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, koji je još u februaru ove godine najavio blagovremeno izdavanje specijalnih propusnica za građane BiH u pograničnim područjima, kako bi lakše i brže mogli preći granicu bez pasoša. Međutim, pokazalo se da ni najjednostavnije administrativne stvari naša zemlja ne može riješiti na vrijeme, što je bio slučaj i sa izdavanjem ovih propusnica.

Iako je ovaj proces za građane/ke Hrvatske započeo još prije pet mjeseci, u našoj zemlji je kasnio tri mjeseca, a građani/ke pograničnih područja u BiH su u međuvremenu bili suočeni sa brojnim problemima uslijed nemogućnosti jednostavnijeg prelaska granice.

Izdavanje propusnica u BiH počelo je tek početkom oktobra, a one važe za građane koji žive u pojasu od pet kilometara od granice.

Kašnjenje od tri mjeseca sasvim je dovoljan razlog da se obećanje Zlatka Lagumdžije o blagovremenom izdavanju pograničnih propusnica ocijeni kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Jesen prođe, novog Zakona o Danu Republike Srpske još nema

Početkom aprila tekuće godine predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik izjavio je “da će Republika Srpska na jesen donijeti...

Odgođeno izmještanje migranata iz kampa Vučjak

Početkom decembra ove godine ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić rekao je da će “za dvadesetak dana u kasarnu Blažuj biti smješteni prvi migranti”. Nekoliko dana kasnije saopćeno je da će...Novo Vijeće ministara BiH do Nove godine?

Uvjeren, kako kaže, da će Zoran Tegeltija na današnjoj 4. hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH biti imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, predsjedavajući Kluba...