Lagumdžija: Specijalne propusnice kasnile tri mjeseca

“Građanima pograničnih područja, Neuma, Gradiške i Bihaća, biće omogućeno da nakon 1. jula dobiju specijalne propusnice, a pogranični pojas biće u maksimalnim gabaritima”, objasnio je Lagumdžija.

(Nezavisne novine, 18.02.2013.)

Komentar:

Da će Hrvatska ući u EU 1. jula 2013, znali su svi u BiH pa tako i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, koji je još u februaru ove godine najavio blagovremeno izdavanje specijalnih propusnica za građane BiH u pograničnim područjima, kako bi lakše i brže mogli preći granicu bez pasoša. Međutim, pokazalo se da ni najjednostavnije administrativne stvari naša zemlja ne može riješiti na vrijeme, što je bio slučaj i sa izdavanjem ovih propusnica.

Iako je ovaj proces za građane/ke Hrvatske započeo još prije pet mjeseci, u našoj zemlji je kasnio tri mjeseca, a građani/ke pograničnih područja u BiH su u međuvremenu bili suočeni sa brojnim problemima uslijed nemogućnosti jednostavnijeg prelaska granice.

Izdavanje propusnica u BiH počelo je tek početkom oktobra, a one važe za građane koji žive u pojasu od pet kilometara od granice.

Kašnjenje od tri mjeseca sasvim je dovoljan razlog da se obećanje Zlatka Lagumdžije o blagovremenom izdavanju pograničnih propusnica ocijeni kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!