Neispunjeno

Lagumdžija shvatio da „stvari idu sporo“

Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija

On je rekao da je na sastanku konstatovano da bi pred Savjetom ministara BiH brzo trebalo da se nađe paket zakona, koji je u Mostaru prihvaćen kao okvirni paket prihvatljiv za sve, a koji proizilazi iz dogovora SNSD-a i SDP-a i sada je paket šest stranaka.

“Nadamo se da će ovi zakoni oko Nove godine biti usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH”, rekao je Lagumdžija novinarima.

(Nezavisne novine, 11.12.2012.)

Komentar:

Toliko vremena oko i poslije Nove godine je potrošeno na besciljne sastanke lidera šestorke da je Parlament BiH mogao usvojiti i mnogo veći broj zakona nego što ih se našlo u paketu dogovorenom između SDP-a i SNSD-a, a koje su prihvatile i ostale partije koje čine parlamentarnu većinu na nivou BiH. Tako je i jedan od glavnih aktera sporazuma, lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, suočen sa vremenom koje prolazi bez konkretnih pomaka, morao priznati kako „nije zadovoljan dinamikom realizacije zadataka dogovorenih Sporazumom o programsko-projektnoj saradnji u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH 2012-2014. godine“.

“Nažalost, stvari idu jako sporo, jer očigledno je da svi ministri nisu sa jednakim entuzijazmom pristupili dogovorenim obavezama”, priznao je Lagumdžija u svojoj izjavi za Oslobođenje.

Podsjećamo, SNSD i SDP su 11. decembra 2012. godine u Sarajevu dogovorili programsku i projektnu saradnju, koju su predstavili kao niz konkretnih mjera za ubrzanje ekonomskog razvoja i evropskog puta, što je uključivalo i skoro donošenje više zakonskih rješenja, iako su se protiv njega mogli čuti brojni glasovi u domaćoj javnosti. Ovom sporazumu, kojim se između ostalog predlagalo i postavljanje sudija i tužilaca od strane zakonodavnih tijela, glasno su se usprotivile brojne nevladine organizacije.

Da je sve bila samo predstava za domaću javnost i međunarodnu zajednicu svjedoći i činjenica da je Vijeće ministara samo jednom razgovaralo o zakonima i to tek dva i po mjeseca nakon potpisivanja sporazuma (28. februara), bez konkretnih rezultata, a kako je tada najavio predsjedavajući VM Vjekoslav Bevanda, plan je bio da se ide „zakon po zakon“.

Dakle, izjave koje je nakon potpisivanja sporazuma sa SNSD-om davao lider SDP-a bile su i više nego ambiciozne, tako da su i obećanja sadržana u njima mahom neispunjena. Dobro je da je i sam Lagumdžija konačno shvatio da „stvari idu sporo“, mada je mogao reći i da „stvari ne idu nikako“.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!