Lagumdžija: Prioritetna pitanja mogu sačekati

Zlatko Lagumdžija i Ivica Dačić
Zlatko Lagumdžija i Ivica Dačić

Lagumdžija je na konferenciji za novinare najavio da bi do kraja ove godine trebala biti definisana prioritetna pitanja i problemi koji čekaju na rješavanje dugi niz godina, a na taj način uvest će se novi zamah u bilateralnim odnosima dvije zemlje.

(Fena, 13.09.2012.)

Komentar:

Interesantno je kako se prilikom bilateralnih sastanaka predstavnika BiH sa zvaničnicima drugih zemalja, posebno onih iz susjedstva, uvijek iznosi deklarativni stav o ubrzanom unapređenju odnosa, a na čemu se nakon sastanka gotovo ništa ne radi. Jedan od primjera takve saradnje je i sastanak ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, održan nakon izbora u Srbiji, na kojem je sa bh. strane obećano definisanje prioritetnih pitanja koja su otvorena između BiH i Srbije.

Lagumdžija i Dačić su se složili kako u rješavanju otvorenih pitanja treba krenuti od „malih stvari“ kao što su mali granični prelazi, a da po tom treba otvarati veća pitanja poput pokretanja davno uspostavljenog Međudržavnog savjeta za saradnju BiH i Srbije, kao i uspostave međudržavnog komiteta za ekonomsku saradnju.

Iako su dvojica zvaničnika na sastanku definisala otvorena pitanja između dvije zemlje, do danas nije sačinjena zvanična lista prioritetnih pitanja, iako je ministar vanjskih poslova BiH najavio da bi se to trebalo desiti do kraja 2012. godine. Kako je kraj godine prošao, tako je i Lagumdžijino obećanje ostalo neispunjeno.

Imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH – Ista meta isto odstojanje

Odluke koje su u pravcu integracija u NATO donesene od strane nadležnih institucija na državnom nivou, o kojima je...

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik još...Organizatori nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji“ zadovoljni interesovanjem građana

Krajem maja tekuće godine ministrica finansija u Vladi Republike Srpske (RS), Zora Vidović najavila je organizovanje nagradne igre "u cilju podsticanja građana da uzimaju fiskalne račune i tako...