Neistina

Lagumdžija: Nikada nisam tvrdio da će BiH dobiti MAP status u Čikagu!

Zlatko Lagumdzija„Kad je Čikago u pitanju, vjerujem da ćemo tu dobiti MAP status, vjerujem da ćemo narednih mjesec dana okončati zakonsku proceduru da se pitanje vojne imovine riješi kroz Parlament BiH u skladu sa sporazumom šest političkih lidera“, kaže Lagumdžija.

(RSE, 23.04.2012.)

“Želim podsjetiti da nismo ni očekivali da MAP bude aktiviran sada, već da samit u Chicagu da zeleno svjetlo da MAP može biti aktiviran u septembru. Čak i da smo završili odluku o vojnoj imovini u Parlamentu, opet ne bismo dobili aktivaciju, jer je MAP projektovan za septembar mjesec. Najbitnije je da zbog zastoja nismo sankcionisani za septembar”, rekao je ministar Lagumdžija, te naglasio kako je BiH dobila jasnu poruku da bi samit NATO-a 2014. mogao biti samit proširenja u kojem bi BiH mogla dobiti članstvo u NATO-u.

(klix.ba, 22.05.2012.)

Komentar:

Iako je ministar vanjskih poslova BiH i lider SDP-a, Zlatko Lagumdžija, mjesecima najavljivao aktiviranje MAP-a na tek završenom samitu NATO-a u Čikagu, od najavljenog aktiviranja ovog puta nije bilo ništa, a Lagumdžija je bio primoran izjaviti da će MAP biti aktiviran u septembru. Podsjećamo, uslov za aktiviranje MAP-a je bio dogovor oko vojne imovine i njeno knjiženje na ime države. Bez obzira što su lideri šest političkih partija na sastanku u Banjaluci, 10. marta, dogovorili raspodjelu državne i vojne imovine, knjiženje se nije dogodilo u roku od 60 dana kako je taj dogovor predviđao.

Zlatko Lagumdžija tada je izjavio da će BiH biti pozitivna vijest na predstojećem samitu NATO-a u Čikagu: “Možemo jasno poručiti predstavnicima međunarodne zajednice koji o tome odlučuju kada pripremaju samit u Čikagu, da smo mi svoj dio obaveza završili”.

Ipak, obaveze nisu završene, pa je tako tek u srijedu 23. maja na sastanku šestorke ponovo razgovarano o vojnoj imovini gdje je dogovoren sporazum koji trebaju potpisati Vijeće ministara BiH i dvije entitetske vlade.

Tako je umjesto očekivanog aktiviranja programa, naša zemlja dobila samo još jednu pohvalu za “značajan napredak”, kao i izraz očekivanja da će “bh. politički lideri nastaviti s naporima da se na konstruktivan način implementira dogovor o vojnoj imovini „bez odgađanja, kako bi što prije započeo prvi krug MAP-a” .

Svojom posljednjom izjavom Lagumdžija je pokušao skrenuti pažnju sa svog ranijeg stava da će se članstvo BiH u MAP-u aktivirati na samitu u Čikagu, a rok za to je pomjerio za septembar ove godine uz konstataciju da nikada nije ni očekivao da će doći do aktivacije u Čikagu, što predstavlja očiglednu neistinu u odnosu na izjavu datu samo mjesec dana ranije.

Pitajte Istinomjer!