Lagumdžija pokrenuo proceduru za smjenu ministara SDA u VM BiH

Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija izjavio je da SDA ima rok do četvrtka (31. 5.) da prihvati budžet BiH. “Imaju amandmansku fazu i mi čekamo. Vjerujemo da će oni do četvrtka shvatiti o čemu se radi. Normalno, ako oni ostanu pri onome što su pokazali, mislim da je stvar savršeno jasna”, istakao je Lagumdžija.

Na pitanje da li to znači da će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjeskoslav Bevanda, zaista, dobiti politički nalog da pokrene proceduru za smjenu državnih ministra sigurnosti i odbrane Sadika Ahetovića i Muhameda Ibrahimovića, te zamjenika ministra finansija Fuada Kasumovića, Lagumdžija je izjavio: “Sve onda ide svojim tokom, to su tehničke stvari. Sve je onda savršeno jasno”.

(Anadolija/Vijesti.ba, 29. 5. 2012.)

“Imajući u vidu da je Budžet Institucija Bosne i Hercegovine za 2012. godinu usvojen uz protivljenje Stranke Demokratske Akcije u svim institucijama Bosne i Hercegovine (Predsjedništvo BiH, Vijeće Ministara BiH, Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH) te na osnovu javno iznesene volje te stranke, u skladu sa dogovorom lidera stranaka održanog 23.05.2012. godine u Sarajevu i članom 15. Zakona o Vijeću Ministara BiH pozivam Vas da pokrenete postupak za smjenu ministara i zamjenika ministara iz reda SDA (gospodina Sadika Ahmetovića, gospodina Muhameda Ibrahimovića i Fuada Kasumovića)”.

Iz zahtjeva Zlatka Lagumdžije

(doznajemo.ba, 31.05.2012.)

Komentar:

Iako u prvoj izjavi lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžjija nije eksplicitno rekao šta će se dogoditi ukoliko SDA ne podrži budžet u Domu naroda PS BiH, poprilično je jasno naznačio da će pokrenuti inicijativu za smjenu ministara SDA u Vijeću ministara BiH, što je u četvrtak i uradio, uputivši Predsjedavajućem Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi zahtjev za smjenu ministara i pomočnika iz reda SDA, Sadika Ahmetovića, gospodina Muhameda Ibrahimovića i Fuada Kasimovića.

U zahtjevu između ostalog stojii da njegov zahtjev “proizlazi iz činjenice da pomenuti nisu sami podnijeli ostavke kao što je to uobičajena demokratska praksa u ovakvim situacijama”, kao i da će “blagovremeno dostaviti imena novih kandidata za ministre i zamjenike ministara, a u skladu sa procedurama propisanim Ustavom BiH i Zakonom o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.”

Sudeći prema sastanku koji je lider SDP-a, u petak 01. juna, održao sa liderom opozicionog SBB-a, Fahrudinom Radončićem, neka mjesta će pripasti upravo njegovoj stranci, budući da su na sastanku prihvatili “principe šestorke vezane za policiju, pravosuđe, kao i princip da se što prije deblokira vlast”

SDP je na ovom sastanku lideru SBB-a prenio i odluku o razrješenju ministara iz Stranke demokratske akcije (SDA) na svim nivoima.

Da li će ovaj potez izazvati novu političku krizu u BiH, ili će, pak, doći do stabilizacije prilika još uvijek se ne može naslutiti, no, Lagumdžija je svakako uradio ono što je i obećao, i to nakon višemjesečnog neslaganja i razmirica unutar koalicije sa SDA na Federalnom i na nivou BiH.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!