Neispunjeno

Lagumdžija: Osam mjeseci je prošlo za tren

Lagumdzija - Al Qassimi“Sa šeikom Abdullahom bin Zayedom al- Nahyanom smo potpisali dva memoranduma koji definiraju saradnju naša dva ministarstva, što će biti osnova za dalju ekonomsku saradnju. Zatim, potpisali smo Memorandum o saradnji i razumijevanju u domenu obrazovanja i naučno-istraživačkog rada između naše dvije zemlje. Dogovorili smo da u narednih par mjeseci privedemo kraju dogovor o poticajima i investicijama koji podrazumijeva izbjegavanje dvostrukog oporezivanja i zaštitu stranih investicija”, govori Lagumdžija.

Razgovaralo se, prenosi Lagumdžija, i o uspostavi direktne linije između Sarajeva i Emirata, kao i o skorom otvaranju ambasade Emirata u glavnom gradu BiH. Izvjesna je i skora vizna liberalizacija dvije zemlje.

(Klix.ba, 07.03.2013.)

……………………………

Dr. Lagumdžija je zamolio ministricu Al Qasimi za podršku MVP-u BiH i drugim bh. institucijama kako bi Vlada UAE olakšala i ubrzala dostavu projekata iz BiH finansijskim i investicijskim institucijama UAE, kao i svim investitorima u UAE koji su zainteresirani za ulaganja u BiH. U tom smislu naglasio je da bi otvaranje Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Sarajevu bilo od zajedničkog interesa.

Dr. Lagumdžija je ukazao na potrebu što skorijeg potpisivanja Sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija, kao i Sporazuma o trgovini, ekonomskoj i tehničkoj saradnji između BiH i UAE koji će poslužiti kao osnova za uspostavljanje Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju, trgovinu i tehničku saradnju dvije zemlje. Ocijenivši da je navedeno od ključnog značaja za razvoj ekonomske i trgovinske saradnje izrazio je spremnost Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da učini sve kako bi navedeni sporazumi što prije prošli potrebne procedure.

(Saopštenje MVP, 01.11.2013.)

Komentar:

Početkom marta 2013. godine ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija boravio je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) gdje je predvodio poveću bh. delegaciju sastavljenu od predstavnika 50 javnih preduzeća, privatnika i kompanija sa mješovitim vlasnicima. Tom prilikom sa najvišim zvaničnicima UAE razgovarano je o mnogim temama poput investiranja tamošnjih privrednika u BiH, vraćanja Energoinvesta na tržište ove države, rada na zajedničkim projektima, a dogovoreno je i da se ubrzano radi na potpisivanju Sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija između BiH i UAE koji bi uprvao olakšao pomenutu saradnju, te na viznoj liberalizaciji između ove dvije zemlje i otvaranju Ambasade UAE u Sarajevu.

Posjeta je tada ocjenjena uspješnom, iskazan je obostran interes za saradnjom, ali od tada u BiH nije urađeno mnogo da se ona intenzivira i konkretizuje. To se ispostavilo tačnim osam mjeseci nakon Lagumdžijinog povratka, prilikom posjete ministrice međunarodne saradnje i razvoja Ujedinjenih Arapskih Emirata šeike Lubne Al Qasimi našoj zemlji kada se ponovo razgovaralo o gotovo istim stvarima i kada su doneseni isti zaključci poput onih iz marta.

Tačnije, od svih tema u Vijeću ministara razgovaralo se o Sporazumu o podsticanju i zaštiti investicija, koji bi činio osnovu za privrednu saradnju. Naime, Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 24. jula ove godine utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata o unapređenju i zaštiti investicija, a zaključeno je da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavi Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika Sporazuma odredi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Prethodno je sredinom maja ove godine, sada već bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sa ministrom za finansijska pitanja UAE Obaidom Humaidom Al Tayerom, razgovarao o ovom sporazumu koji bi trebao olakšati investiranje u BiH, te je sa timom ministarstva finansija UAE usklađeno nekoliko spornih amandmana.

Nakon što je sporazum utvrđen u Vijeću ministara nije bilo informacija šta se sa njim desilo, ali je iz Lagumdžijinih izjava nakon susreta sa ministricom međunarodne saradnje i razvoja UAE evidentno da taj sporazum još uvijek nije zaključen iako se između dvije zemlje više puta vodio razgovor na tu temu.

Pored toga nisu realizovana ni obećanja o skoroj liberalizaciji viznog režima između BiH i UAE, o otvaranju Ambasade ove zemlje u Sarajevu kao ni obećanje o uvođenju direktne avionske linije između ove dvije zemlje.

S obzirom na to da je od Lagumdžijine posjete UAE prošlo više od osam mjeseci, a da se na projektima koji su dogovarani i pretpostavkama za njihovu realizaciju, bar sa bh. strane, nije mnogo uradilo, može se konstatovati kako su obećanja o njihovoj skoroj realizaciji te potpisivanju sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija, ostala neispunjena.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!