Lagumdžija: Osam mjeseci je prošlo za tren

Lagumdzija - Al Qassimi“Sa šeikom Abdullahom bin Zayedom al- Nahyanom smo potpisali dva memoranduma koji definiraju saradnju naša dva ministarstva, što će biti osnova za dalju ekonomsku saradnju. Zatim, potpisali smo Memorandum o saradnji i razumijevanju u domenu obrazovanja i naučno-istraživačkog rada između naše dvije zemlje. Dogovorili smo da u narednih par mjeseci privedemo kraju dogovor o poticajima i investicijama koji podrazumijeva izbjegavanje dvostrukog oporezivanja i zaštitu stranih investicija”, govori Lagumdžija.

Razgovaralo se, prenosi Lagumdžija, i o uspostavi direktne linije između Sarajeva i Emirata, kao i o skorom otvaranju ambasade Emirata u glavnom gradu BiH. Izvjesna je i skora vizna liberalizacija dvije zemlje.

(Klix.ba, 07.03.2013.)

……………………………

Dr. Lagumdžija je zamolio ministricu Al Qasimi za podršku MVP-u BiH i drugim bh. institucijama kako bi Vlada UAE olakšala i ubrzala dostavu projekata iz BiH finansijskim i investicijskim institucijama UAE, kao i svim investitorima u UAE koji su zainteresirani za ulaganja u BiH. U tom smislu naglasio je da bi otvaranje Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Sarajevu bilo od zajedničkog interesa.

Dr. Lagumdžija je ukazao na potrebu što skorijeg potpisivanja Sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija, kao i Sporazuma o trgovini, ekonomskoj i tehničkoj saradnji između BiH i UAE koji će poslužiti kao osnova za uspostavljanje Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju, trgovinu i tehničku saradnju dvije zemlje. Ocijenivši da je navedeno od ključnog značaja za razvoj ekonomske i trgovinske saradnje izrazio je spremnost Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da učini sve kako bi navedeni sporazumi što prije prošli potrebne procedure.

(Saopštenje MVP, 01.11.2013.)

Komentar:

Početkom marta 2013. godine ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija boravio je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) gdje je predvodio poveću bh. delegaciju sastavljenu od predstavnika 50 javnih preduzeća, privatnika i kompanija sa mješovitim vlasnicima. Tom prilikom sa najvišim zvaničnicima UAE razgovarano je o mnogim temama poput investiranja tamošnjih privrednika u BiH, vraćanja Energoinvesta na tržište ove države, rada na zajedničkim projektima, a dogovoreno je i da se ubrzano radi na potpisivanju Sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija između BiH i UAE koji bi uprvao olakšao pomenutu saradnju, te na viznoj liberalizaciji između ove dvije zemlje i otvaranju Ambasade UAE u Sarajevu.

Posjeta je tada ocjenjena uspješnom, iskazan je obostran interes za saradnjom, ali od tada u BiH nije urađeno mnogo da se ona intenzivira i konkretizuje. To se ispostavilo tačnim osam mjeseci nakon Lagumdžijinog povratka, prilikom posjete ministrice međunarodne saradnje i razvoja Ujedinjenih Arapskih Emirata šeike Lubne Al Qasimi našoj zemlji kada se ponovo razgovaralo o gotovo istim stvarima i kada su doneseni isti zaključci poput onih iz marta.

Tačnije, od svih tema u Vijeću ministara razgovaralo se o Sporazumu o podsticanju i zaštiti investicija, koji bi činio osnovu za privrednu saradnju. Naime, Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 24. jula ove godine utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata o unapređenju i zaštiti investicija, a zaključeno je da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavi Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika Sporazuma odredi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Prethodno je sredinom maja ove godine, sada već bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sa ministrom za finansijska pitanja UAE Obaidom Humaidom Al Tayerom, razgovarao o ovom sporazumu koji bi trebao olakšati investiranje u BiH, te je sa timom ministarstva finansija UAE usklađeno nekoliko spornih amandmana.

Nakon što je sporazum utvrđen u Vijeću ministara nije bilo informacija šta se sa njim desilo, ali je iz Lagumdžijinih izjava nakon susreta sa ministricom međunarodne saradnje i razvoja UAE evidentno da taj sporazum još uvijek nije zaključen iako se između dvije zemlje više puta vodio razgovor na tu temu.

Pored toga nisu realizovana ni obećanja o skoroj liberalizaciji viznog režima između BiH i UAE, o otvaranju Ambasade ove zemlje u Sarajevu kao ni obećanje o uvođenju direktne avionske linije između ove dvije zemlje.

S obzirom na to da je od Lagumdžijine posjete UAE prošlo više od osam mjeseci, a da se na projektima koji su dogovarani i pretpostavkama za njihovu realizaciju, bar sa bh. strane, nije mnogo uradilo, može se konstatovati kako su obećanja o njihovoj skoroj realizaciji te potpisivanju sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija, ostala neispunjena.

(Istinomjer.ba)

Usvojen Nacrt zakona o Registru finansijskih obaveza u KS

Sredinom oktobra ove godine iz Ministarstva finansija Kantona Sarajevo (KS) saopćeno je da je pokrenuta izrada Zakona o...

Počela hitna sjednica o izmjenama i dopunama Poslovnika Zastupničkog doma PS BiH

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH održane 12.11.2019. godine, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i predsjednik SDS-a, Mirko Šarović izjavio je da će do kraja novembra...U toku je ralizacija projekta regulacije vodotoka na području nekoliko sarajevskih općina

Vlada Kantona Sarajevo (KS) saopćila je sredinom jula ove godine da je potpisan Sporazum o sufinansiranju projekata regulacije vodotoka na području općina Ilijaš, Hadžići, Ilidža i...