Nedosljedno

Lagumdžija: Od “spaljenih entiteta” do obespravljenih građana

Zlatko-lagumdzija„To je jasan signal da su domaći i međunarodni zvaničnici shvatili poruku obespravljenih građana, koji su jasno zatražili reviziju privatizacije, procesuiranje odgovornih za propale kompanije, korupciju i kriminal u BiH“, rekao je Lagumdžija.

(Fena, 18.02.2014.)

„Tačno oni dijelovi u kojima su Bošnjaci većina pokušavaju se predstaviti kao nefunkcionalni, u kojima institucije ne rade, što je interesantno, s obzirom na to da su penzije u FBiH za 20 posto veće nego u RS-u, a veće su i prosječne plate. Valjda žele da pred pregovore budemo mekši i kažemo “eto vam treći a mi ćemo ostati u drugom spaljenom entitetu”. Vjerujem da je ovo samo epizoda iz koje ćemo izaći jači da branimo kompletnu državu BiH. Neki žele prikazati da su samo ovdje problemi a drugdje je kao med i mlijeko, iako je taj med i mlijeko nastao na genocidu.“

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH

(Press SDP-a BiH, 07.02.2014.)

Komentra:

Prilikom posljednjeg dolaska komesara za proširenje EU, Štefana Fuelea, u Sarajevo, Zlatko Lagumdžija je izjavio kako pozdravlja dogovor državnog i entitetskih premijera „koji vodi ka uspostavi efikasnih mehanizama za vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.“ Također je izjavio i kako to znači da su domaći i međunarodni zvaničnici “shvatili poruku obespravljenih građana“.

No, samo desetak dana ranije, poslije demonstracija održanih 7. februara širom naše zemlje, Lagumdžija je na press konferenciji, održanoj nakon hitne sjednice Predsjedništva SDP-a, iznio potpuno drugačije stavove o izlivu nezadovoljstva istih tih obespravljenih građana.

Nakon što je došlo do izbijanja nemira u Tuzli, Zenici i Sarajevu, Lagumdžija je na press konferenciji svoje stranke rekao kako neko pokušava destabilizirati dijelove zemlje u kojima su Bošnjaci većina, te je čitavom problemu pripisao političku, tačnije etno-političku pozadinu. Nije tada Lagumdžija spominjao obespravljene građane, već je, kao i ostali članovi Predsjedništva SDP-a, požurio da nađe krivce za „huliganstvo na ulicama“ Sarajeva, Tuzle, Bihaća, Zenice i Mostara u raznoraznim političkim neprijateljima sa etnonacionalnim predznakom.

Međutim, tadašnji neprijatelji i zavjerenici su, u Lagumdžijom vokabularu prilikom susreta sa Štefanom Fuleom, preimenovani u obespravljene građane koji žele hitnu reviziju privatizacije. Dajući ovu izjavu, Lagumdžija je prigodno “zaboravio” potegnuti etnopolitičke teorije zavjere koje je 07.02.2014. ponudio javnosti kao svoju prvu reakciju na proteste. S obzirom na ova dva potpuno različita stava, Lagumdžija za ove izjave dobija ocjenu “nedosljedno”.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!