Lagumdžija: Nikad nismo pristali na HDZ-ove etničke podjele… Osim onda jednom

BOSNA-HERSEK DISISLERI BAKANI ZLATKO LAGUMCIYAJedini ste lider veće političke stranke u Bosni i Hercegovini s kojim se Čović izgleda nije sastao u proteklih mjesec dana. On tvrdi da je to zbog toga što ste Vi nedosljedni. Zbog čega se Vi niste sastali sa Čovićem?

Tačno je da se nismo sastali u posljednjih mjesec dana. Međutim, imali smo on i ja tokom posljednjih godina mnogo razgovora. Probao je on i sa mnom dogovoriti slične stvari koje ovih dana okolo dogovara. Sa mnom nije uspio i zna da ne može.

Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH

(Fena, 21.07.2014.)

Komentar:

Kako su Opšti izbori u našoj zemlji sve bliži, tako se i raniji stavovi političkih partija mijenjaju i okreću u smjeru dodvoravanja biračima. Posljednji takav primjer ponudio nam je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, govoreći o odnosu njegove partije sa HDZ-om, u intervjuu koji je objavljen 21. jula.

Naime, Lagumdžija je ustvrdio kako se u posljednje vrijeme nije sastajao sa Draganom Čovićem, s obzirom da ne očekuje da se sa njim može dogovoriti oko bilo čega. Zaključio je Lagumdžija i kako Čović zna da se sa njim neće moći dogovoriti, jer nije spreman pristati na bilo kakva rješenja koja znače “dalje razbijanje ove države, nove etničke podjele, crtanje novih karata”.

No, nije baš tako bilo u junu 2012. godine, kada je SDP sa HDZ-om praktično dogovorio paket ustavnih promjena u BiH, kako bi se riješila provedba odluke „Sejdić-Finci“, a koji je tada naišao na veliku kritiku javnosti u BiH.

Ovaj dogovor tada su prihvatili i SBB te HDZ 1990, ali on nikada nije došao u Parlament BiH, te je ostao samo na papiru. No, iz njega se vrlo jasno da primijetiti da je Lagumdžija sa Čovićem itekako postizao dogovore te mu davao i ozbiljne ustupke. Podsjećamo, dogovor ove dvije partije predviđao je uvođenje vrijednosti glasa koja je bazirana na etničkoj pripadnosti, indirektan izbor članova predsjedništva, čime bi se upravo produbila etnička diskriminacija i podržale “nove etničke podjele”, za koje Lagumdžija tvrdi da ih je zaustavila upravo njegova partija.

Svakako se možemo sjetiti i raskola između SDP-a i SDA u Vladi FBiH, kada je SDP svim silama pokušao izvršiti njenu rekonstrukciju i na Vlast dovesti HDZ.

Dakle vrlo je jasno da je Lagumdžija, ne tako davno, imao veoma dobar odnos sa Draganom Čovićem i apsolutno pristajao na politiku koju je vodio HDZ, pa možemo zaključiti i da je njegova posljednja izjava i neistinita, a i nedosljedna.

(Istinomjer.ba)

Imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH – Ista meta isto odstojanje

Odluke koje su u pravcu integracija u NATO donesene od strane nadležnih institucija na državnom nivou, o kojima je...

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik još...Organizatori nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji“ zadovoljni interesovanjem građana

Krajem maja tekuće godine ministrica finansija u Vladi Republike Srpske (RS), Zora Vidović najavila je organizovanje nagradne igre "u cilju podsticanja građana da uzimaju fiskalne račune i tako...