Poluistina

Lagumdžija: Jesmo li stvarno usaglasili vanjsku politiku?

Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija kazao je danas obraćajući se studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koji su boravili u studijskoj posjeti Ministarstvu vanjskih poslova BiH, da je posao diplomata da prenosu istinu o svojoj zemlji, ali da tu istinu prezentiraju na pozitivan način i da je to pravi put predstavljanja zemlje.

“Bh. diplomacija funkcionira usprkos brojnim ograničenjima prije svega financijske, normativne i političke prirode. Osnovna tri vanjskopolitička cilja BiH su članstvo u EU i NATO-u te regionalna saradnja. U posljednjih dvadeset godina smo došli do jedinstvenih ciljeva, ali nismo do apsolutnog jedinstvenog načina kako da te ciljeve ispunimo”, istaknuo je Lagumdžija.

(Fena, 09.04.2014.)

Komentar:

Inspirativno predavanje na temu vanjske politike naše zemljeodržao je ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, no ne i sasvim istinito.

Naime, Lagumdžija je tokom svog izlaganja rekao kako naša diplomacija funkcionira usprkos brojnim problemima sa kojima se susreće, a posebno je naznačio i kako se došlo do „konsenzusa o tri glavna cilja vanjske politike“, koji su, prema njegovim riječima, članstvo u EU, članstvo u NATO i regionalna saradnja. Ciljevi su dogovoreni, rekao je Lagumdžija, samo se još nije došlo do konsenzusa oko jedinstvene metode za ispunjavanje ciljeva.

Međutim, ne obazirući se na druge pomenute ciljeve, a i ne ulazeći u konstantne nesuglasice članova Predsjedništva BiH oko takvih vanjskopolitičkih pitanja kao što su priznavanje Kosova ili Palestine, ako pogledamo samo kakav je konsenzus bh. vanjske politike u pogledu NATO integracija, možemo vidjeti da Lagumdžija studentima nije rekao cijelu istinu.

Iako je naša zemlja iskazala zajednički stav da će se kretati ka integraciji u NATO, od političara iz RS-a smo u više navrata mogli čuti stavove kako će se građani ovog entiteta izjašnjavati o ulasku u NATO, a to je i krajem novembra ponovio član Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, koji je, pored ostala dva člana Predsjedništva, zadužen za vođenje vanjske politike:

„Kada je opredjeljenje srpskog naroda u BiH u pitanju, ono će uglavnom zavisiti kako u Srbiji razmišljaju o tome i pretpostavljam da će političari u nekoj budućnosti zatražiti da se ide na referendum, što će naravno izazvati ponovo probleme u BiH, ali to je već budućnost koja nije u nekim bliskim mandatima”, rekao je tada Radmanović.

Iako nije zadužen za vođenje vanjske politike, predsjednik RS-a, Milorad Dodik, je tokom ovog mandata aktuelne vlasti, također u više navrata isticao kako će se građani RS-a o pitanju ulaska BiH u NATO izjasniti na referendumu, te kako ovo nije riješeno pitanje – iako je prije nekoliko godina, istina, o tome govorio potpuno drugačije.

Dakle, ako znamo da je Predsjedništvo BiH, pored Ministarstva vanjskih poslova BiH, prema Ustavu jedino u zemlji zaduženo za vođenje vanjske politike, možemo zaključiti kako izjava Zlatka Lagumdžije o postojanju konsenzusa oko sva tri navedena cilja vanjske politike Bih, nije sasvim istinita.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!