Lagumdžija ispitao “kakva atmosfera vlada u BiH”

Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija

Prije nego što prvi put odem da predstavljam Bosnu i Hercegovinu (BiH) u svijetu, želim vidjeti kakva atmosfera vlada u BiH, da li postoji pozitivna politička klima među svim akterima na svim nivoma, te da predstavljam zemlju u kojoj niko od nas nije stranac na bilo kojem njenom dijelu, izjavio je večeras u Banjoj Luci ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija. (Fena, 28.02.2012.)

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir primio je danas u Sarajevu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju, čime je novi šef bh. diplomatije završio niz razgovora vođenih u proteklih pet dana sa čelnim ljudima oba entiteta i Distrikta Brčko radi promoviranja novog vida saradnje, prije svega na trima kapitalnim projektima.

Kako je Lagumdžija rekao nakon susreta, ti projekti se ne mogu realizirati na pravi način ukoliko ne postoji politička saglasnost i puna saradnja među čelnicima institucija na nivou BiH, ali i oba entiteta i Distrikta Brčko. (Fena, 24.03.2012.)

Komentar:

Iako nije standardna praksa da ministar vanjskih poslova jedne države svoju dužnost započne posjetama Vladama unutar zemlje, Zlatko Lagumdžija je krajem februara i početkom marta, nakon što je konstituisano Vijeće ministara BiH, u pet dana obavio razgovore sa predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH. Na ovaj način Lagumdžija je kako je i ranije najavio želio promovisati novi vid saradnje na tri projekta i to, ubrzanja procesa integracije u NATO, sticanja kandidatskog statusa za prijem u EU, te ekonomsko jačanje BiH kroz ekonomsko jačanje svih njenih subjekata. Bez obzira što su sastanci ministra vanjskih poslova BiH sa predstavnicima Vlada u BiH neuobičajeni za diplomatsku praksu, Lagumdžija je ispunio svoje obećanje da će prvo “vidjeti kakva atmosfera vlada u BiH”.

(istinomjer.ba)

Imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH – Ista meta isto odstojanje

Odluke koje su u pravcu integracija u NATO donesene od strane nadležnih institucija na državnom nivou, o kojima je...

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik još...Organizatori nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji“ zadovoljni interesovanjem građana

Krajem maja tekuće godine ministrica finansija u Vladi Republike Srpske (RS), Zora Vidović najavila je organizovanje nagradne igre "u cilju podsticanja građana da uzimaju fiskalne račune i tako...