Neistina

KS ne čini trećinu prihoda koje Ceste FBiH prikupe od registracije automobila

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta bio je gost emisije “Polis” na TVSA, gdje je, između ostalog, govorio i o odnosu federalne Vlade prema Vladi Kantona Sarajevo.

Foto: TVSA
Foto: TVSA

Istaknuvši da “Federacija ima maćehinski odnos prema Kantonu Sarajevo”, ministar Šteta je pritom iznio i dvije netačne tvrdnje u kontekstu projekata koje je JP Ceste FBiH provodilo u KS tokom 2021. godine, kao i o prihodima koje Ceste FBiH dobijaju od registrovanih automobila iz ovog kantona.

U 2021. godini po pitanju cestogradnje od 109 miliona KM koje je FBiH radila projekata u FBiH, u KS nije radila niti jedne marke, a KS je trećina prihoda koje Ceste dobijaju na ime broja auta registrovanih.

Adnan Šteta, 14.3.2022.

U vezi s prvom tvrdnjom, Istinomjer je od JP Ceste FBiH zatražio podatke o svim radovima koji su tokom 2021. godine izvođeni u ovom kantonu te nam je saopćeno da je, osim redovnog zimskog i ljetnog održavanja cesta koje su u nadležnosti JP Ceste FBiH, ovo preduzeće u KS izvodilo radove u vrijednosti od preko 1,5 miliona KM na nekoliko projekata.

Spomenuti projekti odnosili su se na izgradnju pješačke staze Gromljak – Blažuj (Rakovica,) II faza, u vrijednosti od 357.000 KM, zatim na izvođenje radova na sanaciji i rekonstrukciji asfaltnog kolovoza, sa rješavanjem odvodnje, na cesti M18.1, dionica Ustikolina – Trnovo, u vrijednosti od 1.100.000 KM te na zamjenu dilatacionih naprava na mostu Babin Zub, preko strme padine na cesti M5, dionica Malta – Vijećnica – Korija, u vrijednosti od 150.000 KM.

Također, iz JP Ceste FBiH su pojasnili da su tokom 2021. godine radili i na izradi projektno-planske dokumentacije za desetak cestovnih projekta koje planiraju realizovati u narednom periodu.

Iz navedenog je evidentno da, iako su JP Ceste FBiH tokom 2021. godine provodile svega tri projekta, u prošloj su godini ipak uložena novčana sredstva u iznosu od preko 1,5 miliona KM za projekte izgradnje pješačke staze, izvođenja radova na sanaciji i rekonstrukciji asfaltnog kolovoza sa rješavanjem odvodnje te na zamjenu dilatacionih naprava.

Kada su u pitanju prihodi koje Ceste FBiH ostvaruju od registrovanih automobila, potrebno je istaći da je ovo pitanje regulisano Uredbom o visini godišnje naknade za javne ceste koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila.

S tim u vezi, JP Ceste FBiH je u 2021. godini prikupilo 26.664.018 KM, od čega je u Kantonu Sarajevo prikupljeno 5.391.468 KM.

Izvor: JP Ceste FBiH
Izvor: JP Ceste FBiH

Iz navedenog je jasno da udio sredstava prikupljenih po osnovu spomenute uredbe u Kantonu Sarajevo ne iznosi trećinu prihoda koje JP Ceste FBiH ostvaruje kroz registraciju automobila, kako je ustvrdio ministar Šteta, već oko jedne petine prihoda.

S obzirom na činjenicu da su tokom 2021. godine ipak zabilježene određene aktivnosti JP Ceste FBiH na radovima čija je vrijednost iznosila oko 1,5 miliona KM, kao i da je udio Kantona Sarajevo u prihodima koje JP Ceste FBiH ostvaruje od registracije automobila oko jedne petine, a ne trećine prihoda, kako je istakao ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, Istinomjer će njegove tvrdnje ocijeniti kao neistinite.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!