Kriza vlasti već je primjetna nakon održanih izbora

Iako je lider HDZ-a, Dragan Čović uoči i tokom izborne kampanje za Opšte izbore 7. oktobra izjavljivao kako nakon izbora neće biti krize vlasti, te da će brzo doći do formiranja vlasti na svim nivoima, prema svemu sudeći to neće teći jednostavno. To nagovještava i odsustvo ministara iz HDZ-a sa posljednje dvije sjednice Vijeća ministara BiH.

Tako je Čović krajem jula rekao da smatra kako je “realno očekivati da nova tijela vlasti na svim razinama budu uspostavljena do kraja godine na temelju rezultata izbora”, te da “neće biti kriza i podjela.”

Uvjeren sam da se nakon izbora rezultati mogu ubrzano provesti, neće biti kriza ni podjela.”

Dragan Čović, 24.07.2018.

Međutim, već nakon objave prvih rezultata izbora, ministri HDZ-a nisu se pojavili na sjednici Vijeća ministara BiH, zakazanoj za 10. oktobar, ali ni na narednoj zakazanoj za 18. oktobar. Obje sjednice su otkazane, iako se na predviđenom dnevnom redu našlo nekoliko bitnih tačaka, poput prijedloga odluke o izdavanju garancije BiH po Ugovoru o zajmu za Koridor 5C u RS između Javnog preduzeća Auto-putevi RS i Evropske banke za obnovu i razvoj.

I sam Dragan Čović, prije samo nekoliko dana, je govorio o uslovima za uspostavu Vlasti, te rekao  da će izmjene Izbornog zakona biti uslov za formiranje vlasti.

Da smo izabrali legitimne predstavnike na svim razinama, pa i Predsjedništvu, vlast bi se brzo uspostavila. Ovako ćemo polako, na miru, to pripremiti. Naš je put euroatlantski, a da bismo to imali, moramo riješiti pitanje unutarnjeg uređenja i stabiliziranja unutarnjih odnosa. To ćemo učiniti s onim partnerima s kojima ćemo biti u vlasti.”

Dragan Čović, 15.10.2018.

I iz posljednjih izjava Dragana Čovića, kao i ponašanja ministara iz reda HDZ-a u Vijeću ministara BiH, može se zaključiti da ova partija i njen lider više nisu na fonu ranije datih izjava da krize vlasti neće biti nakon izbora, pa će istinomjer ovakve postizborne poteze ocijeniti kao nedosljedne.

(Istinomjer.ba)

Nakon Deklaracije iz 2015. godine PDP nije “trajno isključio” SDA iz potencijalnih koalicija

Na svom 7. Kongresu održanom 14.09.2019. godine Stranka demokratske akcije (SDA) pored ostalog usvojila je Programsku...

Stranačke deklaracije – Od Republike BiH do mirnog razdruživanja

Programska deklaracija Stranke demokratske akcije (SDA) koja je usvojena na 7. kongresu ove stranke održanom u subotu 14. septembra 2019. godine, izazvala je mnoštvo reakcija političkih partija u...


Od “redovnog usvajanja ANP-a” do “smanjenog intenziteta”

Polovinom maja 2019. godine, predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB), Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić potpisali...