Analize

Kratak je put od “nikada više sa…” do “opšteg interesa”

Mirko Šarović i Milorad Dodik potpisali su 30. augusta ove godine Sporazum o formiranju koalicije „Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar“ kojim je dogovoren zajednički nastup i formiranje jedinstvene liste za lokalne izbore u Mostaru, uprkos ranijim Šarovićevim tvrdnjama da neće biti koalicije sa Miloradom Dodikom i “da svaki SDS-ovac mora da se distancira od ovakve politike koju vode SNSD i Dodik”.

Šarović je prilikom potpisivanja Sporazuma o zajedničkom nastupu poručio da je “poput Srebrenice, Mostar važno mjesto gdje je potrebno iskazati opšti srpski interes”, te da se ovakvim nastupom stvara mogućnost “izbora legitimnih predstavnika Srba, kao jednog od konstitutivnog naroda, za učešće u Gradskoj skupštini Mostara”.

Smatram da je to opšti interes, da se uprkos nepovoljnom Izbornom zakonu koji se odnosi na izbore u Gradu Mostaru, uloži maksimalan napor kako bi se kroz jednu listu nastojalo osigurati predstavljanje interesa srpskog naroda u lokalnoj skupštini.

Mirko Šarović, 30. august 2020.

Podsjećamo, u više navrata Mirko Šarović je ponovio da SDS vlast i koaliciju na lokalnom nivou u Republici Srpskoj treba da gradi “sa partnerima a ne sa strankom koja otvoreno želi da uništi Srpsku demokratsku stranku, što je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik”.

Tako je Šarović i krajem februara ove godine rekao da “SDS treba da smijeni SNSD sa vlasti, a ne da sa njima pravi bilo kakvu koaliciju” te izjavio sljedeće:

To je jasna poruka svim SDS-ovcima – nema koalicije sa Miloradom Dodikom i njegovim SNSD-om. Svaki SDS-ovac mora da se distancira od ovakve politike koju vode SNSD i Dodik koji bruka i Republiku Srpsku i naš narod. Svaki kandidat za gradonačelnika mora jasno da se distancira od politike Milorada Dodika. Taj otkolon mora da bude jasan i snažan, ukoliko želi da bude kandidat za gradonačelnika. Ko je za politiku SDS-a sa nama je, ko nije i misli da treba veličati politiku Milorada Dodika taj nije sa nama i ne može da predstavlja SDS bilo gdje.

Mirko Šarović, 28. februar 2020.

Predsjedništvo Srpske demokratske stranke (SDS) donijelo je 3. marta ove godine odluku da ova stranka na predstojećim lokalnim izborima neće ići u koaliciju sa Savezom nezavisnih socijal-demokrata (SNSD).

Šarović je rekao da bilo kakva saradnja sa strankom koju predvodi Milorad Dodik ne dolazi u obzir. Za Dodika je rekao da je izvrgao ruglu proces dogovaranja koalicije na način da je isključio mogućnost bilo kakve saradnje ne samo u Bijeljini, već i u svim drugim lokalnim zajednicama, osim u Srebrenici, te dodao da je Predsjedništvo ovu odluku donijelo sa samo jednim glasom protiv.

Za nas je ova priča završena i poslije ovoga o tome više neće biti nikakvog razgovora. Svi su dužni da se pridržavaju ovakvog stava.

Mirko Šarović, 3. mart 2020.

Priči oko (ne)koaliranja SDS sa SNSD-om svakako treba dodati i to da je Mićo Mićić, predsjednik Gradskog odbora SDS-a potpisao sporazum s SNSD-om po kojem bi nakon zajedničkog nastupa SNSD-a i SDS-a pola mandata gradonačelnik Bijeljine bio Mićić, a drugu polovinu njegov zamjenik koji bi bio iz SNSD-a. Nakon sjednice održane 3. marta ove godine, Šarović je rekao da je Predsjedništvo ove stranke odbacilo pomenuti sporazum kao potpuno neprihvatljiv te da će “ukoliko Mićo Mićić ne odustane od koalicionog sporazuma sa SNSD-om i Miloradom Dodikom, bit će isključen iz stranke”. Obzirom da Mićić nije odustao od koalicionog sporazuma isključen je iz SDS, o čemu je Istinomjer također pisao.

Početkom jula ove godine, nakon sastanka sa Opštinskim odborom SDS Srebrenica, Šarović je izjavio da stranka na čijem je on čelu neće podržati SNSD-ovog kandidata, Mladena Grujičića u ponovnoj kandidaturi za načelnika Srebrenice, obrazlažući to na sljedeći način:

To treba biti neko ko je sposoban da sve ujedini, da nema hipoteka iza sebe i da se odgovorno odnosi prema budžetu i donatorskim sredstvima. Mi smo i prije četiri godine podržali sadašnjeg načelnika opštine Mladena Grujičića koji dolazi iz SNSD, kao mladog čovjeka koji živi u Srebrenici ali Grujičić nažalost nije opravdao povjerenje naroda. Zbog toga treba tražiti drugo zajedničko rješenje, ukoliko želimo da ostvarimo pobjedu u Srebrenici. Za nas je najvažnije da kandidat bude najkvalitetnije moguće rješenje za Srebrenicu, čovjek koji će raditi na razvoju Srebrenice i zadržavanju stanovništva i koji će biti otvoren za dijalog sa svima i fer i u daljim međustranačkim odnosima. Vjerujemo da se i druge političke partije koje dolaze iz Republike Srpske mogu okupiti oko ovog kandidata jer se radi o osobi koja, za razliku od aktuelnog načelnika, iza sebe nema bilo kavih hipoteka, osobi koja će se zasigurno odgovorno odnositi prema svim građanima i istrajno raditi na razvoju ove sredine.

Mirko Šarović, 6. juli 2020.

Šarović je u više navrata ponovio da neće podržati Grujičićevu kandidaturu, da bi na sastanku održanom 26. 7. 2020. godine ipak potpisao sporazum o koaliciji koja će nositi naziv “Zajedno za Srebrenicu” kojim je podržao SNSD-ovog kandidata, o čemu je Istinomjer ranije pisao.

Kada je u pitanju političko djelovanje SDS-a u Mostaru, nakon što su raspisani lokalni izbori za Grad Mostar, Šarović je izjavio da “Srpska demokratska stranka pozdravlja napore partnera u Federaciji BiH i međunarodne zajednice da nakon 12 godina konačno budu održani izbori u Mostaru” te pozvao SNSD, koji kako je rekao, ima mehanizam u Domu naroda PS BiH, da zajedno sa mostarskim Srbima nađu najbolje rješenje za njih”.

Smatramo da oko 4.500 Srba koji žive u Mostaru, a koji su apsolutno diskriminisani, moraju izabrati svoje predstavnike koji će zastupati njihove interese, umjesto što im hrvatske i bošnjačke partije nameću nelegitimne predstavnike. Neophodno je prekinuti dosadašnju praksu da se sa listi hrvatskih i bošnjačkih partija biraju predstavnici Srba koji su to preko noći postali.

Mirko Šarović, 18. juni 2020.

Šarović je u svojim javnim istupima često isticao da se “u samom SDS-u različito gleda na mogućnost formiranja koalicije sa SNSD-om”. Pojašnjavajući razloge zbog kojih je promjenio mišljenje o saradnji sa SNSD-om kada je upitanju Mostar, Šarović je rekao “kako smatra da je to opšti interes”.

Nakon svega rečenog od strane Šarovića kada je saradnja SDS-a sa SNSD-om u pitanju, sporazumi u Mostaru i Srebrenici još jedan su dokaz da će koalicije za određene pozicije i nivoe vlasti uvijek biti moguće i pored više puta ponovljenog “nikada više sa…”, dok je lepeza “opravdanja” kada se radi o ovakvim vrstama nedosljedosti od izbora do izbora sve šira.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!