Nedosljedno

Kraj redukcija ove godine il’ dogodine

Građani Sarajeva se sa redukcijama vode bore već nekoliko godina. Vlada Kantona Sarajevo je ovaj problem istakla kao jedan od ključnih za kanton, a jučer (11. septembar) je o redukcijama i aktivnostima na njihovom otklanjanju govorio i premijer Elmedin Konaković, koji je najavio ukidanje redukcija do kraja sljedeće godine.

Mislimo da građani Sarajeva neće imati redukcije vode krajem naredne godine. Nakon svih zahvata koje budemo uradili na mreži, nakon dobre detekcije i nakon ozbiljne borbe s nelegalnim potrošačima moguće je u roku od šest do devet mjeseci stabilizirati isporuku na način da se sa 75 posto gubitaka dovede na nivo od 55 do 60 posto što bi značilo dovoljno količina vode da se navečer ne prave redukcije.

Elmedin Konaković, 11.09.2017.

 

Ovo Konakoviću nije prvi put da obećava kraj redukcija. U aprilu 2016. godine je dao izjavu u kojoj je obećao kraj redukcija do kraja 2017. godine.

Kraj redukcija, s obzirom na potencijal vode koji Sarajevo ima u iznosu od sedam miliona kubika, mi očekujemo polovinom naredne godine ili najkasnije krajem 2017. Tada bismo imali jednu stabilnu mrežu a onda bismo u 2018. išli sa njenom modernizacijom, uvodili bi nove mjerne aparate, aparate koji odmah prepoznaju problem… Mi smo godinu dana tu i rekli smo da ćemo to riješiti u našem mandatu i ako ne ispunimo obećanje bio bi to veliki neuspjeh.

Elmedin Konaković, 27.04.2016.

Tokom svog mandata Konaković se više puta u medijima oglašavao po pitanju KJKP Vodovod i Kanalizacija, pa je tako tvrdio da im ne rade telefoni za prijave kvarova, što se pokazalo kao netačno, opravdavao je zapošljavanje novih osoba činjenicom da je to od ViK-a tražila Svjetska banka, što je demantovano od strane Svjetske banke. Poznato je također i da je Konaković tvrdio da njegova Vlada ne može da uradi ništa po pitanju stanja u ViK-u, o čemu je Istinomjer također uradio opsežnu analizu početkom ove godine, koja je pokazala da Konaković nije toliko nemoćan kada je u pitanju djelovanje po pitanju situacije u ViK-u.

Iz svega navedenog vidimo da je za sada Konaković uglavnom govorio neistine ili bio nedosljedan kada je u pitanju situacija u KJKP ViK, a tu praksu je nastavio i jučerašnjim intervjuom. Budući da je u izjavi iz aprila prošle godine jasno rekao da građani Sarajeva neće imati redukcije najkasnije krajem ove (2017. godine), a jučer je taj rok produžio za još barem godinu dana, od Istinomjera dobija ocjenu nedosljedno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!