Neispunjeno

Konkurs za zapošljavanje 200 policijskih službenika u KS-u još nije objavljen

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Kantona Sarajevo (KS) Admir Katica, tokom gostovanja na O kanalu 26. aprila 2021. godine, dao je rok za objavljivanje konkursa za zapošljavanje 200 policijskih službenika.

Screenshot: O kanal

Tada je Katica, uz napomenu da je “kreiranje pravnog okvira” za ovaj poduhvat pri kraju, izjavio da će “u narednih 10-15 dana” konkurs biti raspisan:

Prvo što sam uradio u kreiranju budžetskog prijedloga za sjednicu Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo, to je opredjeljivanje finansijskih sredstava za prijem novih policijskih službenika i to je bio nekada plan da to bude 230, ja sam tražio da to bude 300, da budemo što bliže ispunjenju onih ciljeva popunjavanja, sistematizacije, postojeće sistematizacije koju imamo. Osigurana su ta finansijska sredstva, stvaram, kreiram pravni okvir i u Upravi policije i u Ministarstvu unutrašnjih poslova. To kreiranje pravnog okvira je pri kraju, ja mislim da ćemo mi u narednih 10-15 dana imati raspisan konkurs za 200 policajaca u ovome trenutku.

Admir Katica, 26. 4. 2021.

O zapošljavanju novih policijskih službenika Katica je govorio u više navrata nakon preuzimanja ministarske funkcije u januaru ove godine, a obećanje “Popunjavanje Uprave policije MUP-a KS nedostajućim policijskim službenicima i službenicama” navedeno je i u ekspozeu premijera Vlade KS-a, te ga Istinomjer prati u sklopu svog monitoringa.

U februarskom intervjuu za Radiosarajevo, Katica je također govorio o potrebi rješavanja pravnog okvira kako bi konkurs bio objavljen, tada bez davanja konkretnih rokova:

Na jednom nivou sam već preduzeo korake, da se u budžetski zahtjev MUP-a KS uvrsti prijem 300 policijskih službenika i ta finansijska sredstva će biti obezbijeđena. S druge strane, potrebno je obezbijediti i potrebne pravne pretpostavke, donijeti pravne akte, poput Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji, sistematizaciji radnih mjesta. I upravo na tome radim. Pred nama su prepreke, s obzirom da određeni zakoni, kao što je “korona zakon”, na neki način stopiraju taj proces, a potrebno je da taj proces dovršimo što prije.

Admir Katica, 3. 2. 2021.

Prethodni ministar unutrašnjih poslova KS-a Ismir Jusko također je najavljivao raspisivanje konkursa za zapošljavanje novih policijskih službenika, i to njih 300. U oktobru prošle godine, rekao je da je izuzetno važno što su predložene izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima i o unutrašnjim poslovima KS-a, čiji je bio predlagač, usvojene jednoglasno u Skupštini:

Ovo je sigurno jedna od najvažnijih aktivnosti i naših uspjeha u posljednjoj godini dana, jer dosta strateških procesa u MUP-u bilo je zakočeno zbog nedonošenja ovih Zakona. Sada slijedi objava Zakona u Službenom listu nakon čega ćemo krenuti proceduru raspisivanja konkursa i prijema 300 novih policijskih službenika.

Ismir Jusko, 5. 10. 2020.

Ipak, do danas na stranici Vlade KS-a među objavljenim konkursima nema onog koji se odnosi na zapošljavanje novih policijskih službenika, a ista je situacija i na stranici Ministarstva unutrašnjih poslova, na kojoj je posljednji konkurs objavljen početkom aprila.

S obzirom na to da konkurs za zapošljavanje dvije stotine policijskih službenika, uprkos riječima ministra Katice, nije objavljen u “10-15 dana” nakon njegove najave, Istinomjer ovo obećanje ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!