Neistina

Konkurs za direktora IRPO-a bio je raspisan

Tokom predizborne debate u emisiji “Novi dan” u programu N1 televizije 5. septembra, u kojoj su gostovali ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (KS) Naida Hota-Muminović (NiP), zastupnica u Skupštini KS Jasmina Biščević-Tokić (SDA) i Ivan Križanović iz stranke HDZ 1990, jedna od tema bila je i osnivanje Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja (IRPO) u KS.

Foto: N1/Screenshot

Tokom razgovora na ovu temu Biščević-Tokić ustvrdila je kako je rukovodstvo ovog instituta imenovano bez javnog poziva.

Mislim da su gledaoci mogli da vide jasno da niste raspisali konkurs za direktora.

Jasmina Biščević Tokić, 5.9.2022.

Podsjećamo, Skupština KS je sredinom septembra 2021. godine donijela Odluku o uspostavljanju Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja u KS. Uspostava ovog instituta bila je i jedna od mjera iz dokumenta “Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021 – 2022”, koji su usaglasile članice vladajuće koalicije u KS u januaru 2021. godine, a koje je u okviru Istinomjerovog monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja ocijenjeno kao ispunjeno.

Konkurs za direktora Instituta raspisan je u novembru 2021. godine i objavljen je na zvaničnoj stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje.

Iz Vlade Kantona Sarajevo sredinom marta 2022. godine saopšteno je da je Upravni odbor Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo promovisao novoizabranu direktoricu ovog instituta Senadu Salihović, čime je ozvaničen početak rada ove ustanove.

U augustu 2022. godine u dnevnim novinama Oslobođenje objavljen je i konkurs za prijem radnika/ca u ovaj institut.

S obzirom na to da je konkurs za direktora JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo objavljen na zvaničnoj stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, Istinomjer će tvrdnju zastupnice u KS Jasmine Biščević-Tokić da to nije bio slučaj ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!