Analize

Za bh. lidere (ne)važe naredbe o ograničenju kretanja i (samo)izolaciji

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izašao je iz samoizolacije u kojoj je bio nakon nedavne službene posjete Kanadi. Tokom izolacije učestvovao je u radu sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine putem videolinka. Pitanje koje se nametnulo u javnosti ovih dana jeste da li su i ostali funkcioneri trebali poslušati naredbe kriznih štabova i biti u samoizolaciji, ukoliko putuju u jeku pandemije virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest COVID- 19.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH, na sjednici održanoj 16. marta ove godine podržalo je “inicijativu za uvođenje karantina na graničnim prijelazima, uz spremnost da odobri vojnu opremu na osnovu zahtjeva nadležnih zdravstvenih institucija” a između ostalog konstatovano je i sljedeće:

Predsjedništvo BiH smatra da je donesena odluka Vijeća ministara BiH o ulasku stranih državljana iz zemalja zahvaćenih pandemijom adekvatna i da je treba na dnevnom nivou analizirati i, u skladu sa potrebom i preporukama nadležnih zdravstvenih institucija, dopunjavati.

Zaključak Predsjedništva BiH, 16.03.2020.

Tako je Predsjedništvo BiH donijelo i odluku o slanju Oružanih snaga na granice, nakon čega se čekalo nekoliko dana na potvrdu u Vijeću ministara BiH kako bi ova odluka bila potvrđena kao operativna. U međuvremenu, nadležni u Republici Srpskoj eksplicitno su rekli da se “karantin odnosi na sva lica koja ulaze u BiH”, a iz Federalnog štaba civilne zaštite rečeno je “da će u izolaciju od 14 dana ići samo strani državljani, dok će državljani BiH ići u kućnu izolaciju”.

Svaki izgubljeni život se može fakturisati na našu neodgovornost, svih zajedno. Ovo nije situacija bez šanse, šanse se nalaze u samoodgovornosti ljudi, oni koji nose virus da se izoluju i prijave zdravstvenim ustanovama, a oni koji nisu u stanju opasnosti da sve učine da se izbjegne ta opasnost, da se komunikacija svede na minimum.

Milorad Dodik, 24. 03. 2020.

Jedna od nakupečatljivijih izjava Milorada Dodika o ovom pitanju svakako je bila “Žao nam je što ćete provesti 14 dana u šatoru, ali moraćete.”

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić nedavno je boravio u službenoj posjeti Kanadi gdje se sastao sa kanadskim premijerom Justinom Trudeau-om u Ottawi.

Danas smo se vratili sa puta. Ukoliko bude potrebe, uraditi ćemo potrebne pretrage i postupati po preporukama koje su izdate od strane nadležnih institucija. U samoizolaciji smo dok ne uradimo testove.

Željko Komšić, 12. 03. 2020.

Obzirom da je većina država u Evropi i svijetu ograničila kretanja i zabranila putovanja zbog širenja pandamije mnogi predsjednici, evropski ministri, diplomatsko konzularni predstavnici itd. koristeći se mogućnostima moderne tehnologije, sastanke i sjednice održavaju putem vidolinka. Primjera radi, 26. marta ove godine održan je sastanak 75 ambasadora i šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH putem videolinka, na kojem je, između ostalog, “dogovoreno 7 miliona eura pomoći iz EU”, te “značajna pomoć iz Norveške i Azerbejdžana.”

Sastanak ambasadora, 26. 03. 2020.

Ipak, Dragan Čović i Milorad Dodik, 22. i 23. marta ove godine, u jeku pandemije boravili su u Zagrebu, odnosno Beogradu.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BH, Dragan Čović putovao u Hrvatsku, kako bi se 22. marta ove godine sastao se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem.

Tijekom sastanka, dužnosnici su razgovarali o zajedničkim naporima i uzajamnoj podršci u suzbijanju pandemije koronavirusa, prekograničnoj suradnji, pomoći Europske unije kao i dodatnim mjerama na području zdravstvenih prioriteta te očuvanju ekonomske sigurnosti. Predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatskoga sabora naglasili su pozitivnu suradnju te izrazili solidarnost i spremnost za iznalaženje potrebite pomoći za Bosnu i Hercegovinu koja se, kao i zemlje diljem svijeta, nalazi suočena s razvojem pandemije koronavirusa.

Saopćenje za javnost, HDZ BiH, 23. 03. 2020.

Cijelo saopćenje HDZ BiH o održanom sastanku možete pročitati OVDJE.

Izvor: HDZ BiH

Dan kasnije, 23. marta ove godine, član Predsedništva BiH, Milorad Dodik sastao se sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem u Beogradu. Tema sastanka, kako je saopćeno, bila je pomoć Republici Srpskoj u borbi protiv korona virusa.

„Srbija pomaže Republici Srpskoj u lekovima, zaštitnoj opremi i životno važnim kliničkim mašinama. Podršku u hrani, ali i svim drugim materijalima pružićemo i Bosni i Hercegovini u celini”, izjavio je Vučić nakon sastanka.

Podsjećamo, Dodik je ranije za Alternativnu Televiziju izjavio da u Srbiju putuje jer su BiH potrebni respiratori, maske, rukavice, kombinezoni za zdravstvene radnike, iako ih trenutno ima dovoljno.

Moramo ojačati regionalne bolnice respiratorima i službu za testiranje da bi se centri otvarali i u Bijeljini, Doboju, Foči, istočnom Sarajevu, jer se trenutno testira samo u Banjaluci (…) Značila bi nam bilo kakva vrsta pomoći i bilo koji broj respiratora.

Milorad Dodik, 22. 03. 2020.

Nakon što je Dodik najavio da će otputovati u Beograd na sastanak s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Nenad Čanak pokrenuo je u srbijanskoj javnosti pitanje zašto zakoni ne važe za Dodika.

Obzirom na prirodu održanih sastanaka u Beogradu i Zagrebu nejasno je zbog čega se ovi sastanci, kao i drugi njima slični, nisu mogli održati putem videolinka. Ovome svakako treba dodati i to da pojedini predsjednici drugih država, otkako su u njihovim zemljama na snazi posebne mjere zbog pandemije koronavirusa također putuju u inostranstvo, što samo po sebi nije toliko sporno koliko činjenica da pravila i mjere u borbi protiv virusa korona trebaju podjednako važiti za sve i da svi funkcioneri, ukoliko su zaista morali putovati, trebaju ispoštovati mjere koje su trenutno na snazi i po povratku sa putovanja barem biti u samoizolaciji. Na zvaničnoj web stranici HDZ BiH 26. marta objavljeno je Dragan Čović u samoizolaciji i da je održao telefenski sastanak sa veleposlanikom NR Kine Ji Pingom.

S obzirom na samoizolaciju, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović svakodnevne službene aktivnosti obavlja putem video linkova i telefonskih poziva od doma.

Saopćenje za javnost, HDZ BiH 26. 03. 2020.

Istinomjer je i ranije pisao o tome da se pojedini zvaničnici ne pridržavaju preventivnih mjera u borbi protiv pandemije virusa korona.

U Bosni i Hercegovini iz sata u sat raste broj novih slučajeva zaraze korona virusom, a uzimajući u obzir trenutno stanje bh. zdravstvenog sistema, jedno od najbitnijih oružja u borbi sa pandemijom svakako je svijest građana/ki koji moraju ostati kući, poštovati izolaciju i ostale donesene mjere i naredbe, koje ni njihovi lideri i donosici odluka dosljedno ne poštuju.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!