Neistina

Koliko neistine stane u jednu rečenicu?

Portparol SNSD-a i savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za unutrašnju politiku Radovan Kovačević diskutovao je o aktuelnim temama na bh. političkoj sceni tokom gostovanja na BHT1 5. oktobra 2021. godine. Obrazlažući odluku predstavnika političkih stranaka iz Republike Srpske da ne učestvuju u radu institucija BiH, Kovačević je koristio nekoliko netačnih termina.

FOTO: RAS Srbija

S tim u vezi, Kovačević je izjavio sljedeće:

Ja moram da vas podsjetim da je u prvom zaključku rečeno da ne postoje uslovi da srpski predstavnici, odnosno predstavnici Republike Srpske, trenutno učestvuju u donošenju odluka na nivou zajedničkih institucija u državnoj zajednici Bosni i Hercegovini i da u tom kontekstu se neće donositi odluke osim onda kada se procijeni da bi, da treba da bude zaštićen interes Republike Srpske.

Radovan Kovačević, 5.10.2021.

Podsjećamo, tri dana nakon objavljivanja odluke visokog predstavnika u BiH (OHR), kojom se donio Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a koja je uspostavila kaznenu odredbu zabrane i kažnjavanja negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, kao i veličanja ratnih zločinaca, predsjednici političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj, koje imaju narodne poslanike, na sastanku kod predsjednika Narodne skupštine donijeli su nekoliko zaključaka, uključujući i onaj da “ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (u Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara)”.

“Srpski predstavnici, odnosno predstavnici Republike Srpske”, kako je Kovačević izjavio, termini su koje, kada se radi o državnom nivou, Ustav Bosne i Hercegovine, kao ni sam Izborni zakon BiH na osnovu kojeg se vrši izbor delegata u državna zakonodavna tijela i Predsjedništvo BiH, kao takve ne prepoznaju.

Zatim je Kovačević upotrijebio termin “zajedničke institucije”, još jedan koji nije naveden u Ustavu BiH. Podsjećamo da se u tom kontekstu isključivo koristi termin “institucije Bosne i Hercegovine”. Istinomjer je izjave nekolicine zvaničnika o “zajedničkim institucijama” već ocijenio neistinitima, uključujući i onu Radovana Kovačevića iz juna ove godine.

U nastavku rečenice, Kovačević je Bosnu i Hercegovinu nazvao “državnom zajednicom”. Riječ je o još jednoj netačnoj tvrdnji, a koju već druže vrijeme koriste pojedini političari iz entiteta Republika Srpska. Uvidom u Ustav Bosne i Hercegovine i njegov prvi član, jasno je da BiH nije “državna zajednica”, s obzirom na činjenicu da ova tačka definiše kontinuitet pravnog postojanja Bosne i Hercegovine. Osim toga, uvidom u član 1. stav (3) Ustava BiH, jasno je da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, iz čega je jasno da je BiH postojala prije entiteta. Kad je njeno trenutno uređenje u pitanju, treba podsjetiti da je od marta 2009. godine u njenu teritorijalnu organizaciju, osim entiteta, a kao zasebna teritorijalna jedinica, uveden i Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

Shodno navedenom, izdvojene tvrdnje glasnogovornika SNSD-a Radovana Kovačevića Istinomjer ocjenjuje neistinitima.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!