Kojović o, kako je rekao, “sindromu tzv. preletača” u Skupštini KS

Predsjednik Naše stranke, Predrag Kojović na pitanje sa kim u obzir dolazi koalicija, a sa kim ne, odgovorio je da neće pristati na koaliciju sa SDA, pominjući u tom kontekstu kao problem, kako je rekao, “sindrom tzv. preletača”.

I pored toga što će se na objavu konačnih i zvaničnih rezultata na Opštim izborima 2018. godine još sačekati, lideri političkih partija već danas javno komentarišu moguće postizborne koalicije.

Tako je predsjednik Naše stranke, Predrag Kojović na pitanje sa kim u obzir dolazi koalicija, a sa kim ne, odgovorio da neće pristati na koaliciju sa SDA, pominjući u tom kontekstu kao problem, kako je rekao, “sindrom tzv. preletača”:

Sindrom tzv. preletača, odnosno ljudi koji su izabrani na listi jedne partije, a odmah po  izboru prelaze u nezavisne SDA-ovce je problem. DF je u prošlom mandatu samo u KS izgubio sedam zastupnika, SDP dva.

Predrag Kojović, 09.10.2018.

Nije jasno šta je Kojović tačno mislio kada je reko “nezavisne SDA-ovce”, ali ćemo ovom prilikom podsjetiti da je Demokratska fronta na Opštim izborima 2014. godine za Skupštinu kantona Sarajevo osvojila 7 mandata, dok je SDP BiH imao 4.

Tokom mandata 2014-2018. klub Demokratske fronte, ali i samu stranku, nije napustilo 7 zastupnika u Skupštini kantona Sarajevo kako to Kojović tvrdi, već šest, i to Sejo Bukva, Goran Akšamija, Mersiha Mehmedagić, Mirsad Pindžo, Mario Vukasović i Neira Dizdarević.

Navedeni zastupnici, kao i svi ostali koji su se odlučili na sličan korak nakon napuštanja matičnih klubova, nezavisni su zastupnici.

Sa druge strane, nakon što su izabrani sa liste SDP-a BiH, klub ove političke partije u Skupštini kantona Sarajevo tokom pomenutog perioda napustili su Amel Mekić i Hamed Aljović, te stoga Istinomjer izjavu Predraga Kojovića o broju zastupnika koji su napustili DF odnosno SDP BiH u Skupštini Kantona Sarajevo tokom prošlog mandata ocjenjuje poluistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje uslovljeno entitetskim glasanjem

Demokratska fronta (DF) pokrenula je inicijativu kojom od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH)...

Društveni dom u Mišinom hanu u novom ruhu

U skladu sa najavom gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića iz maja ove godine, obnova društvenog doma u Mišinom hanu započela je 18. septembra 2019. godine. Sada se rade projekti sanacije...Nakon “tehničke greške” PDP najavio ispravku

Jedna od tačaka koja se našla na dnevnom redu 3. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) bio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH...