Ko o čemu, SDA o boračkom Registru

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu PSBiH, Šemsudin Mehmedović komentarišući aktuelne teme na političkoj sceni BiH za Klix.ba, posebno se osvrnuo na predstojeće izbore, te proteste boračke populacije. Mehmedović je između ostalog izjavio da podržave zahtjeve boraca, te da ne postoji nijedan razlog da se Registar boraca ne objavi. Da ovi navodi nisu tačni, odnosno da postoji dug spisak razloga zbog kojih Registar ne može biti javan, i svima dostupan, Istinomjer je već pisao.

Ne postoji nijedan razlog da se ne objavi Registar boraca i da se svi uključimo i da se eventualno lažni borci eliminišu. Nema potrebe da postoji više od 1.600 udruženja koja predstavljaju boračku populaciju. Nema potrebe ni da se politikantstvom i lažnom brigom za borce pojavljuju i stavljaju na čelo boraca oni koji se najmanje brinu za ovu populaciju. I ne možemo biti sretni ako postoji i jedan bh. građanin koji je nesretan, a kamoli bh. branitelj.

(Šemsudin Mehmedović, 06.03.2018.)

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH bila je vrlo jasna kada je za objavu podataka, koji su uvršteni u Registar, konstatovala da su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, te dala Mišljenje da je “ovakvo rješenje suprotno svrsi obrade podataka u jedinstvenom registru” i da “ne postoji ni legitimni cilj koji se treba ostvariti zadiranjem u privatnost u ovoj mjeri.”

Generalno, objavljivanje podataka na internetu predstavlja invazivan način na koji se kontinuirano vrši mješanje u privatnost pojedinca, i stvara neopravdan rizik da se objavljeni podaci zloupotrijebe u različite svrhe, a naročito kada se radi o katagorijama iz boračko- invalidske zaštite. Stoga smo mišljenja da, i u slučaju kada bi se zakonom propisala obrada ličnih podataka korisnika prava iz boračko-invalidske zaštite na web stranici ista ne bi bila u skladu sa principom pravičnosti i zakonitosti iako bi formalno postojao pravni osnov.

Kako je ranije obrazloženo, „propisano zakonom“ ne znači samo puko propisivanje radnje zakonom, nego kvalitet tog zakona. Naime, zakon mora pružiti određenu mjeru zaštite od proizvoljnog miješanja vlasti  u prava koja štiti konvencija.

(Mišljenje AZLP BiH, 20.02.2017.)

Cijelo Mišljenje Agencije možete pročitati ovdje

Podaci koji se namjeravaju objaviti, i za koje je Agencija dala mišljenje da ne mogu biti javno dustupni na web stranici ministarstva odnose se na JMBG, nacionalnost, vjeroispovjest, zdravstveno stanje (ranjen, oboljenjem ozlijeda), te podatke o sudskim (krivičnim) kaznama.

Dakle, za uspostavu registra je neophodan adekvatan zakonski osnov dok bi objava registra na web stranici ministarstva u svakom slučaju bila neprihvatljiva. Imajući u vidu navedeno očigledno je da nisu tačne informacije koje su objavljene u medijima koji prenose vaše stavove da objava oba registra mora biti zakonom definirana.

U prilogu akta dostavljamo vam kopiju Mišljenja da se još jednom neposredno upoznate sa stavom Agencije po navedenim pitanjima.

(Dopis AZLP upućen n/r ministra Salke Bukvarevića, 07.03.2017.)

Ovako je Agencija prošle godine podsjetila federalnog ministra Bukvarevića, inače stranačkog kolegu Šemsudina Mehmedovića, o razlozima zbog kojih Registar ne može biti objavljen. Bukvarević je tvrdio da problema ima, ali da ih pravi AZLP,  za što je i on dobio ocjenu neistinito.

Unatoč svim saopštenjima i javnim nastupima predstavnika AZLP BiH koji pokušavaju javnosti objasniti stvarne razloge, i dalje smo svjedoci tvrdnji da “ne postoje razlozi” zbog kojih Registar ne može biti objavljen. Obzirom da postoje opravdani razlozi zbog kojih se borački Registar ne može objaviti, Šemsudin Mehmedović za svoju izjavu dobija ocijenu neistina.

 

(Istinomjer.ba)

 

 

Nezavisni blok ostaje pri ranije izrečenim stavovima

Podsjećamo, netom nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) raspisala Opšte izbore 2018. godine, lider Nezavisnog...

Još jedno obećanje o slanju odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije

Još krajem juna 2018. godine Istinomjer se u svojoj analizi Dodatna pitanja Evropske komisije u kontekstu predizborne kampanje osvrnuo na sam sadržaj dodatnih 655 pitanja na koje Bosna i Hercegovina...Referendum za opoziv načelnika Teslića raspisan za 3. mart

Polovinom decembra 2018. godine, u Opštini Teslić je pokrenuta inicijativa za opoziv načelnika ove opštine, Milana Miličevića. Inicijativa  je 12.12.2018. godine najavljena od strane...