Neispunjeno

Kasni uspostava registra zaposlenih na Budžetu RS

Usvajanjem Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske, krajem prošle godine, stvorene su pretpostavke za preciznije i efektivnije praćenje broja zaposlenih u ovom entitetu, a što je bila i jedna od obaveza iz Reformske agende za BiH. Nakon usvajanja ovog zakona ministrica uprave i lokalne samouprave RS, Lejla Rešić, najavila je kako bi registar trebao zaživjeti polovinom 2018. godine.

Nakon stupanja zakona na snagu čeka nas uredba koja će precizirati šta još treba da uradimo. Poslije toga, slijedi izrada registra. Partner je Svjetska banka, tako da i od njih zavisi kad će posao biti završen. Očekujemo da ćemo do polovine ove godine riješiti sva tehnička pitanja i početi unositi podatke u registar. Takođe, imamo i kaznene odredbe za one koji ne budu dovoljno ažurni oko toga.”

Lejla Rešić, 09.07.2018.

Uspostavljanje ovog Registra predviđeno je i Akcionim planom Vlade Republike Srpske za 2018. godinu, a kao rok za implementaciju ove mjere, za koju je zaduženo Ministrstvo uprave i lokalne samouprave, bio je juni 2018. godine.

RS već više godina ima uspostavljen registar državnih službenika, a novi registar bi trebao proširiti obuhvat budžetskih korisnika, te je predviđeno da u sistem tako uđu svi zaposleni koji primaju platu iz budžeta.

Međutim, registar još uvijek nije uspostavljen, a kako su nedavno potvrdili iz nadležnog ministarstva, razlog kašnjenja su tehnički detalji.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS stvorilo je zakonske pretpostavke za izradu registra zaposlenih. U toku su usaglašavanja pitanja u vezi sa tehničkim pripremama za pristupanje izradi softverskih rješenja sa Svjetskom bankom koja prati projekat izrade registra zaposlenih.”

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, 07.07.2018.

Isto su potvrdili i iz Agencije za državnu upravu RS.

Još smo u pregovorima o detaljima sa Svjetskom bankom koja će obezbijediti i određena sredstva za kupovinu prateće opreme. Njihovi predstavnici ne traže toliko opsežne podatke o zaposlenima nego da budu uneseni osnovni podaci i da se vidi gdje ide novac iz budžeta.”

Aleksandar Radeta, 07.07.2018.

S obzirom da je prošao rok koji su za uspostavu Registra svih zaposlenih korisnika budžeta ranije postavili u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS, Istinomjer će obećanje resorne ministrice Lejle Rešić, ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!