Neispunjeno

Kantoni i općine još čekaju finansijska sredstva MMF-a

Tokom posjete Posavskom kantonu krajem maja ove godine, predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, najavio je skoru raspodjelu sredstava MMF-a kantonima.

Vjerujem također da će sredstva koja su planirana od MMF-a sasvim brzo doći i ovdje, te da će transfer nižim razinama vlasti obuhvatiti tri općine Posavskog kantona.

Dragan Čović, 26. maj 2020.

O problemima raspodjele 330 miliona eura koje je Međunarodni monetarni fond (MMF) uplatio na račun Centralne banke BiH, Istinomjer je imamo priliku pisati kako u analizi pod naslovom “Dok se nadležni u BiH međusobno optužuju, za eksperte je na sceni “ubistvo ekonomije”, tako i prateći neispunjeno obećanje ministrice finansija u Vladi Republike Srpske (RS), Zore Vidović da će pomenuta sredstva MMF-a biti operativna u aprilu 2020. godine.

Odluku o raspodjeli sredstava Vijeće ministara BiH donijelo je tek 2 juna, a prema ovoj odluci Ministarstvo financija i trezora BiH izvšilo je alokaciju sredstava Instrumenta za brzo financiranje (RFI) u skladu s Odlukom Fiskalnog vijeća BiH, potpisanim Pismom namjere i Memorandumom o razumijevanju, i to za Federaciju Bosne i Hercegovine s 10 kantona 61,5 %, za Republiku Srpsku 37,5 % i za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine 1%. Vlada FBiH mjesec dana kasnije, 2. jula, donijela je Odluku o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu. Kako je saopšteno, riječ je o sredstvima aranžmana s MMF-om, u iznosu od 200.000.000 KM na ime dodjele finansijske pomoći proračunima kantona u sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije COVID-19.

Podsjećamo, Dragan Čović je raspodjelu sredstava najavio još početkom maja, što je istinomjer već ocijenio kao neispunjeno obećanje.

Mi smo definirali 200 miliona za županije. One će siguran sam idući tjedan biti raspodijeljene po ključu za županije. Kao što smo u ovom rebalansu proračuna definirali sad 30 miliona za općine i gradove, to će biti raspodijeljeno idući tjedan šta god ko tu mislio, to se više ne može zaustaviti.

Dragan Čović, 08. maj 2020.

Međutim, kako je u subotu 25. jula federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara potvrdio za “Dnevni Avaz”, sredstva MMF-a sa računa FBiH još uvijek nisu raspoređena nižim nivoima vlasti.

Optimističan sam da će se ovo pitanje riješiti na narednoj sjednici Vlade koja bi trebala biti održana naredne sedmice.

Aljoša Čampara, 25. juli 2020.

Da sredstva od kredita MMF-a još uvijek nisu raspoređena kantonima, potvrdio je i premijer KS Mario Nenadić, govoreći u rebalansu Budžeta KS za 2020. godinu.

Osnovni razlog zašto je ministar Halebić predložio da uradimo rebalans je da Vlada FBiH nije još kantonima prebacila pripadajuća sredstva MMF-a, a želimo da isplatimo plate radnicima u privredi što prije. Ministarstvo privrede je raspisalo javni poziv i čeka se uplata iz FBiH kantonu kako bi uplatila privredi za plata radnika. Radi se o platama za oko 35.000 radnika u 6.300 privrednih subjekata. Ne želimo više rizikovati čekanjem uplata iako se najavljuje da će Vlada FBiH ovo pitanje riješiti na sjednici u slijedeći četvrtak!

Mario Nenadić, 26. juli 2020.

S obzirom da sredstva MMF-a još uvijek nisu raspoređena kantonima u FBiH, pa tako ni Posavskom kantonu, Istinomjer će obećanje Dragana Čovića da će “sredstva koja su planirana od MMF-a sasvim brzo doći” i u taj kanton, ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!