Kanton Sarajevo dobit će premijera i ministre do 10. decembra

Nakon još jednog u nizu sastanaka o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, predstavnici šest stranaka, koje pretenduju na formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo, u novembru su najavili da bi dogovor oko raspodjele resora i imenovanja budućeg premijera KS trebao biti postignut do 10.decembra. Početkom decembra, Edin Forto (Naša stranka) imenovan je mandatarom za sastav Vlade Kantona Sarajevo. Međutim, dogovori o podjeli resora još uvijek nisu okončani, te je rok za sastav nove kantonalne vlade prolongiran do kraja godine.

Predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Naroda i Pravde (NiP), Naše stranke (NS), Demokratske fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) održale su 23.11.2018. godine još jedan sastanak o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, bez učešća SDA, nakon kojeg je saopćeno da će “do 10. decembra biti poznata imena budućeg premijera i ministara u Kantonu Sarajevo.”

Predsjednik Naroda i Pravde, Elmedin Konaković, između ostalog, izjavio je da su počeli razgovori o raspodjeli resora, te da je “prioritet nastavak održavanja konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo i usvajanje budžeta“, te je najavio da će ove sedmice “biti održana sjednica te da će biti izabrano novo rukvodstvo Skupštine KS”. Konaković je nakon sastanka izjavio da “očekuje da će do 10. decembra biti poznato ime mandatara za sastav Vlade Kantona Sarajevo, kao i imena predloženih ministara”.

Obaveza nam je da nova Vlada KS iskontroliše proces donošenja budžeta i da ga nova vlada pošalje na usvajanje kao prijedlog. To bi značilo da do 10. decembra imamo već formiranu vlast u KS s rukovodstvom i novom vladom.

Od danas intenziviramo razgovore o podjeli resora. Od toga će zavisti ko će sjediti u rukovodstvu. Danas nismo govorili o imenima (…) Premijersko mjesto po političkom bontonu treba pripasti Narodu i Pravdi. Ali to nije naš uslov, naš uslov su zakoni.

Elmedin Konaković, 23.11.2018.

Predstavnici gore pomenutih šest političkih stranaka, koje čine skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo, potpisali su 04.12.2018. godine usaglašene principe i mjere djelovanja u Kantonu Sarajevo. Nakon toga je Edin Forto (Naša stranka) zvanično je predstavljen kao mandatar za sastav Vlade Kantona Sarajevo.

Međutim, dogovori o podjeli resora još uvijek nisu okončani, te je rok za sastav nove kantonalne vlade prolongiran do kraja godine.

Sastavljanje Vlade KS je u finalnoj fazi. Bavili smo se budžetom i nekim drugim stvarima. Planiramo potvrditi vladu do Nove godine. To bi bila najbrže sastavljena kantonalna vlada dosada.

Edin Forto, 10.12.2018.

Istinomjer obećanju Elmedina Konakovića kao i predstavnicima drugih stranaka, koji su najavili da će do 10. decembra Kanton Sarajevo dobiti premijera i vladu, daje ocjenu djelimično ispunjeno.

Istinomjer će i dalje pratiti kada će Kanton Sarajevo dobiti vladu.

 

(Istinomjer.ba)

Stvaraju se uslovi za obnovu Bistričke stanice

U junu 2019. godine, odlukom Gradskog vijeća (GV) Grada Sarajeva kojom je omogućeno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa...

Koliko je SDA imala zastupnica u Skupštini USK od 1996. godine do danas

U svom nedavnom istupu u javnosti, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA, Šemsudin Dedić pored ostalog je govorio o, kako je rekao, pomacima koje je SDA...

Povećanja prostornih i kadrovskih kapaciteta za potrebe predškolskog obrazovanja u KS

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nedavno je saopćeno da je pokrenuta procedura “da se udvostruči broj sati obaveznog predškolskog programa za djecu u godini pred polazak...