Neispunjeno

Kanton Sarajevo dobija novu semafornu signalizaciju?

Govoreći o postignutim rezultatima u prvih 100 dana rada Vlade Kantona Sarajevo i predstojećim projektima ministar saobraćaja KS, Adnan Šteta požalio se da u KS “ne postoje osnovne zakonske regulative” kada je riječ o saobraćaju, te najavio pokretanje projekta adaptivnog upravljanja semaforima do kraja 2019. godine.

Mi ćemo pokrenuti projekt koji se zove adaptivno upravljanje semaforima. U sklopu tog projekta ide nova semaforna signalizacija. Iz saobraćajnog centra ćemo upravljati zelenim valom. Nama danas semafori isto traju u sedam ujutro i sedam navečer. Plan je da se puštaju shodno prohodnosti.

Adnan Šteta, 05.04.2019.

Ipak, u decembru 2019. godine Šteta je istakao kako je ovaj projekat planiran za iduću, 2020. godinu:

Jedan veliki projekt koji je planiran iduće godine, nije vezan za saobraćajnu infrastrukturu, ali jeste za saobraćajnu signalizaciju, jeste adaptivno upravljanje semaforima. Semafori će se puštati u valovima zeleno i crveno, shodno gužvama na cesti i kroz taj projekt očekujemo da ćemo ubrzati protok saobraćaja i smanjiti gužve za 30 posto. A onda uz početak gradnje iduće godine i implementaciju godinu iza toga, doći ćemo do novih saobraćajnica.

Adnan Šteta, 10.12.2019.

S obzirom na činjenicu da će projekat adaptivnog upravljanja semaforima biti implementiran tek tokom 2020. godine, Istinomjer će najavu ministra Štete da će projekat adaptivnog upravljanja semaforima započeti do kraja 2019. godine ocijeniti neispunjenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!