Neistina

Kandidat za državni Parlament tvrdi da se Jevrej može kandidovati za Predsjedništvo BiH

Milan Novitović (Ujedinjena Srpska) bio je jedan od učesnika predizborne debate kandidata za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), održane 14.9.2022. godine na BHRT-u. Tom prilikom Novitović je ustvrdio da se Jevreji mogu kandidovati za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Screenshot: YouTube/BHRT

Jedna od učesnica debate bila je Alma Čolo (SDA). Ona je tokom rasprave, između ostalog, ustvrdila da Bosna i Hercegovina, shodno stavu Suda iz Strazbura, nije demokratska država “ako jedan Jevrej ne može biti kandidat za jednu od pozicija u strukturi vlasti”.

To, vjerujte, ne možete na Zapadu objasniti kako država to ne može promijeniti. To je takva diskriminacija koja je za razumne ljude, za demokratske sisteme, neodbranjiva. I da mi ne možemo oko toga da se dogovorimo. Ja ne govorim o unutrašnjoj strukturi države BiH, ali o otklanjanju diskriminacije u dva organa na državnom nivou, to je Predsjedništvo i to je Dom naroda države Bosne i Hercegovine. To je nešto najlakše oko čega bismo se trebali i morali dogovoriti.

Alma Čolo, 14.9.2022.

U kontekstu ove izjave Alme Čolo, Novitović je ustvrdio da nije tačno da se jedan Jevrej ne može kandidovati:

Milan Novitović: Što se tiče druge izjave, nije tačno i nije istina da se jedan Jevrej ne može kandidovati. Može se kandidovati da bude predsjednik Republike, može se kandidovati da bude član Predsjedništva.

Alma Čolo: Pa ne može, šta Vam je?

Milan Novitović: Pa dobro, jel’ CIK verifikuje kandidature?

Alma Čolo: Naravno.

Milan Novitović: I, jel’ se kandidovao ijedan Jevrej?

Alma Čolo: Jeste.

Milan Novitović: I šta mu je CIK rekao?

Alma Čolo: CIK ga je odbio i rekao da ne može biti kandidat. Pa zato je čovjek (Jakob Finci op.a.) išao u Strazbur sa svojom apelacijom.

Milan Novitović: Šta ne može?

Alma Čolo: Pa ne može biti kandidat na izborima za Predsjedništvo BiH niti Dom naroda jer ne pripada jednom od konstitutivnih naroda. Davanje privilegija samo trima naroda je rasna diskriminacija na etničkoj osnovi, a to je UN-ova konvencija o zabrani rasne diskriminacije.

Dijaloška emisija, BHRT, 14.9.2022.

U članu V Ustava Bosne i Hercegovine (Predsjedništvo) navodi se da se Predsjedništvo BiH sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se biraju neposredno s teritorije Federacije BiH, i jednog Srbina, koji se bira neposredno s teritorije Republike Srpske. S druge strane, u stavu 1. člana IV Ustava BiH (Parlamentarna skupština) definisano je da se Dom naroda sastoji od 15 delegata, od kojih su dvije trećine iz Federacije (uključujući pet Hrvata i pet Bošnjaka) i jedna trećina iz Republike Srpske (pet Srba). Dakle, prema Ustavu BiH, građani/ke Bosne i Hercegovine koji/e ne pripadaju nijednom od triju konstitutivna naroda u BiH ne mogu biti članovi/ice Predsjedništva BiH, odnosno delegati/kinje u Domu naroda PSBiH.

Podsjećamo, Jakob Finci se 2006. godine pokušao kandidovati za Predsjedništvo BiH nakon čega je od Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) dobio odgovor da ne ispunjava uslove. S istom preprekom tada se suočio i Dervo Sejdić. Ustavni sud BiH je u januaru 2006. godine odbacio zahtjev Sulejmana Tihića, tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu saglasnosti Ustava BiH s članom 14. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i članom 3. Protokola broj 1 Konvencije, zbog nenadležnosti Ustavnog suda BiH.

Dervo Sejdić i Jakob Finci podnijeli su u julu, odnosno u augustu 2006. godine predstavke Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog nemogućnosti da se kao Rom, odnosno Jevrej, kandiduju za članove Doma naroda PSBiH i Predsjedništvo BiH. Ovaj je sud u decembru 2009. godine u slučaju “Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine” utvrdio da postoji kršenje člana 14. u vezi s članom 3. Protokola br. 1 koji se odnosi na nemogućnost aplikanata da se kandiduju za Dom naroda PSBiH te povreda člana 1. Protokola br. 12 zbog nemogućnosti da se kandiduju za Predsjedništvo BiH. Međutim, nakon gotovo 13 godina od presude Evropskog suda za ljudska prava, u spomenutom slučaju još uvijek nisu vidljivi napori ni rezultati s ciljem otklanjanja diskriminacije u Ustavu BiH.

Pored presude u slučaju “Sejdić-Finci”, podsjećamo i da je u presudama “Zornić”, “Pilav” i “Pudarić protiv BiH” navedeno kako je BiH dužna da ukine diskriminatorske odredbe u Ustavu i Izbornom zakonu BiH.

S obzirom na to da se prema Ustavu BiH Jevreji, kao i svi građani/ke Bosne i Hercegovine koji/e nisu pripadnici/e jednog od triju konstitutivih naroda, ne mogu kandidovati za Predsjedništvo BiH, Istinomjer tvrdnju Milana Novitovića ocjenjuje neistinitom.

Istinomjer je nedavno zabilježio i pet neistinitih tvrdnji Milana Novitovića tokom jedne debate.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!