Kakva će biti sudbina Narodne osnovne škole u Kotor Varošu?

Zgrada Narodne osnovne škole u Kotor Varošu izgrađena je još početkom 20. vijeka, te kao takva predstavlja simbol austrougarske arhitekture.

Međutim, skoro 120 godina nakon što je izgrađen, ovaj objekat sa velikom kulturno-istorijskom vrijednošću nalazi se u veoma lošem stanju i nije u upotrebi.

Nekoliko dana prije početka predizborne kampanje za Opšte izbore 2018. godine tokom posjete tadašnjeg člana Predsjedništva BiH i ponovnog kandidata za tu funkciju, Mladena Ivanića, načelnik Opštine Kotor Varoš, Zdenko Sakan najavio je mogućnost pokretanja rekonstrukcije ovog objekta:

Nastojaćemo u narednom periodu rekonstruisati objekat stare austrougarske škole, koji je znatno devastiran. Postoji projekat u vrijednosti od 750.000 KM u okviru kojeg bi izgradili kulturni centar i biblioteku, a imamo obećanje gospodina Ivanića da će pružiti podršku u okviru svojih mogućnosti.

Zdenko Sakan, 22.08.2018.

Međutim, od najave je prošlo više od pola godine, a rekonstrukcija zgrade Narodne osnovne škole nije ni na vidiku.

Naprotiv, u opštini sada “priznaju da ne znaju šta bi sa ovom zgradom jer srušiti je ne mogu i neće, a njena obnova previše košta”:

Ispostavilo se da je zgrada toliko propala da se krovne grede nemaju na šta osloniti i da bi, čak i samo za krov, bilo potrebno mnogo više novca. Tako smo, za sada, odustali od sanacije.

Zdenko Sakan, 13.02.2019.

Naglašavajući “da opština već godinama traži donacije kako bi spasila simbol Kotor Varoši iz austrougarskog doba, ali da se donatori baš i ne otimaju za učešće u ovom poduhvatu”, prvi čovjek kotorvaroške opštine nudi i drugo rješenje:

Ako ne bude drugog rješenja, ponudićemo zgradu privrednim subjektima za druge svrhe, na primjer za ugostiteljski ili prodajni objekat, s tim da imaju obavezu da zadrže spoljni izgled i originalnu fasadu.

Zdenko Sakan, 13.02.2019.

Istinomjer će pratiti kakva će biti sudbina zgrade Narodne osnovne škole u Kotor Varošu, a ovoga puta obećanju Zdenka Sakana iz augusta 2018. godine u vezi rekonstrukcije ovog objekta dajemo ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Borba protiv sistemske korupcije i nepotizma u javnim preduzećima KS

Nakon što je tzv. šestorka formirala Vladu Kantona Sarajevo (KS), krajem prošle godine, kao jedan od glavnih prioriteta...

Rekonstrukcija puta Babin Do – Šabići

Ugovori o izvođenju radova na putu Babin Do - Šabići, čija vrijednost iznosi 671 hiljadu KM potpisani su 24. maja 2019. godine, a radove finansira Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo putem...

Najavljeno skoro otvaranje ambulante u Hrasnom Brdu

U okviru Istinomjerovog istraživanja ispunjenosti predizbornih obećanja na lokalnom nivou u mandatu od 2016. do 2020. godine, jedno od 10 obećanja načelnika Opštine Novo Sarajevo, Nedžada Koldže koje...