Još uvijek nisu “sazreli uslovi” za izbor rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (PD PF BiH) zasjedao je 24.06.2019. godine, ali je na prijedlog zastupnika HDZ-a BiH u ovom zakonodavnom tijelu, Mladena Boškovića sjednica prekinuta.

Tokom pomenute sjednice, uvjeren da su “sazreli uslovi” za izbor novog rukovodstva PD PF BiH, Bošković je izjavio:

Mišljenja smo i da su sazreli uslovi da se ide u biranje novog rukovodstva i da ćemo to uraditi u narednom periodu. Do tada da se sjednica prekine, do izbora novog rukovodstva Predstaničkog doma.

Mladen Bošković, 24.06.2019.

Tako se na 4. vanrednoj sjednici PD PF BiH održanoj 16.07.2019. godine na dnevnom redu pored ostalog našao i izbor rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

U skladu sa Poslovnikom ovog Doma, njegovo rukovodstvo čine predsjedavajući i dva potpredsjedavajuća koji se biraju iz reda poslanika na sjednici Predstavničkog doma poslije izvršene verifikacije mandata poslanika u Predstavničkom domu, ali koji ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda ili iz reda ostalih.

Međutim, iako su zastupnici na jučerašnjoj sjednici izabrali predsjedavajućeg i jednog potpredsjedavajućeg, potrebna većina za izbor drugog potpredsjednika ovog zakonodavnog tijela nije postojala, te samim tim novo rukovodstvo nije kompletirano.

Podsjećamo, za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH izabran je zastupnik SDA Mirsad Zaimović, dok je za potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda izglasan Mladen Bošković.

Na kraju, na prijedlog Komisije za izbor i imenovanje odlučeno je da se na pomenutoj sjednici ne imenuje zamjenik predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda. 

Obzirom da rukovodstvo Predstavničkog doma Parmanenta Federacije BiH nije izabrano u punom kapacitetu, Istinomjer obećanje Mladena Boškovića s tim u vezi ocjenjuje neispunjenim, te ćemo nastaviti pratiti proces uspostave vlasti kako na federalnom, tako i na ostalim nivoima na kojima to do sada nije učinjeno.

(Istinomjer.ba)

Pravo osuđenika da budu birani ponovo u Parlamentu BiH

Zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović (SDP BiH) ponovo je uputio u...

Prosječna plata u RS nije prestigla platu u FBiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković u septembru je rekao da će prosječna plata u ovom entitetu “ovih dana prestići prosječnu platu u FBiH”. Prema tome, prije godinu dana bili...


Izgradnja Bloka 7 uz neriješena pitanja i nedoumice

I dok gradnja Bloka 7 kreće, spor sa Energetskom zajednicom u vezi garancija datih za njegovu izgradnju još uvijek nije riješen. Nakon Odluke Vlade FBiH o davanju garancije za Blok 7...