Analize

Još nije obezbjeđena prostorija za novinare u zgradi Predsjedništva BiH

Iako je u više navrata najavljivano da će riješiti dugogodišnji problem novinara koji su nekada i satima primorani čekati na izjave ispred zgrade Predsjedništva BiH, do danas ovo pitanje nije riješeno.

Krajem 2018. godine u javnosti se pojavila informacija da je “nakon 20 godina Dodik jedini član Predsjedništva BiH koji je odlučio riješiti problem novinara” za koje nikada nije obezbjeđena prostorija u Predsjedništvu BiH, zbog čega su primorani da čekaju, nekada i satima, ispred zgrade ove ustanove da bi dobili izjave. S tim u vezi, u svojstvu tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorad Dodik obećao je novinarima “da više neće morati ketiti” ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Žao mi je zbog ovih uslova. Al’ ću probati da nešto uradim. Nisam ni znao da ste ovdje. Obezbijedit ću da bar sljedeće sastanke budete unutar zgrade, a onda ćemo se dogovoriti.

Milorad Dodik, 17. decembar 2018.

Nekoliko mjeseci kasnije, u junu 2019. godine, nakon što su nekoliko sati čekali na izjave ispred zgrade Predsjedništva BiH, novinari su istakli da je “policijskim službenicima koji rade na obezbjeđenju zgrade čak naloženo da novinarima ne dozvole ni da pređu iz parka u dvorište zgrade Predsjedništva BiH”. Dodik je tada konstatovao “da je ponižavajuće i za njega i za novinare da na takav način rade”, te obećao da će novinari već od naredne sjednice Predsjedništva BiH biti smješteni unutar ove zgrade.

Kada bude sljedeća sjednica Predsjedništva BiH, ja ću doći da vidim gdje ste vi. I pićete kafu i sjediti.

Milorad Dodik, 20. juni 2019.

Međutim, Dodik svoje obećanje nije ispuno, što su tada potvrdile i fotografije snimljene ispred zgrade Predsjedništva BiH 27. avgusta 2019. godine na kojima se jasno vidi da su novinari, čekajući ishod vanredne sjednice Predsjedništva BiH kao i uvijek do tada bili smješteni van zgrade ove institucije. Tom prilikom je Istinomjer pomenuto obećanje Milorada Dodika ocjenio neispunjenim.

Novinari ispred zgrade Predsjedništva BiH, 27. 8. 2019.

Godinu dana kasnije, u septembru 2020. godine iz Dodikovog kabineta su, najavljujući konferenciju za novinare u sjedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu istakli da Milorad Dodik “od danas neće više davati izjave ispred zgrade Predsjedništva BiH”, a kao razlog su naveli da “nije riješen status novinara s obzirom na ranije Dodikove inicijative da se novinarima omogući ulazak u zgradu Predsjedništva te da im se odredi jedna prostorija”.

Ipak, ovo nije jedini primjer lošeg odnosa i nepoštivanja novinarske profesije u Bosni i Hercegovini čemu svjedoče učestalije prijetnje i napadi na medijske radnike u posljednjih nekoliko godina.

Tako je samo u 2019. godini “registrirano ukupno 56 slučajeva napada, prijetnji i pritisaka na novinare u BiH”, a od tog broja “zabilježeno je devet fizičkih napada na novinare i uposlenike u medijima, kao i osam prijetnji smrću”. U 2020. godini zabilježen je 21 slučaj grubog kršenja prava novinara i slobode medija, a svakako zabrinjava i podatak Udrženja bh. novinara da se “samo 30 odsto slučajeva riješeno u korist novinara, te da je problem i direktni pritisak od strane pravosuđa na novinare, naročito one koji se bave istraživačkim novinarstvom”.

Navedeni podaci svjedoče da je odnos spram novinara i njihove profesije uopšte jedan od pokazatelja da je Bosna i Hercegovina i dalje država u kojoj su Ustavom i evropskim konvencijama zagarantovana ljudska prava u dobroj mjeri još uvijek samo mrtvo slovo na papiru, a vladavina prava daleko od prihvatljivih standarda.

Na kraju, primjer odnosa nadležnih institucija spram novinara koji čekaju na izjave po parkovima i ulicama u okolini zgrade Predsjedništva BiH, govori o tome da i uslovi pod kojima novinari rade, a za koje su ovom konkretnom slučaju upravo insitiucije odgovorne, nisu visoko na listi njihovih prioriteta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!