Neispunjeno

Još jedno neispunjeno obećanje o početku gradnje tunela Kobilja Glava

Izgradnja I transverzale koja od centra Sarajeva vodi ka Vogošći jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Kantonu Sarajevo. Trenutno se izvode radovi na dionici u naselju Šip, koja neće biti u funkciji sve dok ne bude izgrađen tunel Kobilja Glava i priključak na postojeću magistralnu cestu.

Foto: Screenshot TVSA

Početkom februara 2022. godine, gostujući u programu TVSA, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta najavio je da bi radovi na izgradnji tunela Kobilja Glava trebali započeti u martu.

Tender je završen za tunel. Pristigle su dvije ponude, u fazi su, znači, razmatranja te dvije ponude. Mi očekujemo da će se tunel zakopati odmah početkom građevinske sezone, to znači u martu. Dvije godine. 24 mjeseca je rok za izgradnju tog tunela i saobraćajnice koja će vezati Hotonj i izlaz iz tunela u općini Vogošća.

Adnan Šteta, 2.2.2022.

Nešto više od mjesec nakon od ove najave, Šteta je ponovo gostovao u programu TVSA, te je ovog puta rekao da gradnja tunela neće početi u martu jer su i na ovoj dionici problem neriješeni imovinsko-pravni odnosi, odnosno kuća ispod koje treba da prolazi jedna cijev tunela. Također, Šteta je ponovo najavio kada bi radovi mogli biti započeti.

U martu neće početi, ali je vrlo realno da april, maj mogu krenuti.

Adnan Šteta, 14.3.2022.

Podsjećamo, u maju prošle godine Šteta je kao rok za početak gradnje naveo juli iste godine, a u julu je rekao da će gradnja početi do kraja 2021. godine. Također, u novembru 2021. godine Šteta je kao početak gradnje tunela naveo proljeće 2022. godine.

S obzirom na to da je ministar Šteta u februaru ove godine najavio da bi radovi na izgradnji tunela Kobilja Glava trebali početi u martu, pa potom dao nove rokove, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti neispunjenim, te ćemo pratiti da li će radovi početi u novom najavljenom roku.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!