Neutemeljeno

Jasmin Kadić neutemeljeno tvrdi da ništa konkretno nije urađeno na putnim komunikacijama Tuzle

Iako je Tuzla danas relativno prometno izolirana, u ranijem periodu postajala su ulaganja u nove putne, željezničke i zračne komunikacije na ovom području, kao i ulaganje na održavanju postojeće infrastrukture.

Izvor: Naša stranka
Izvor: Naša stranka

Prilikom gostovanja u programu BHRT-a 5. jula 2024. godine predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke Tuzlanskog kantona Jasmin Kadić izjavio je kako u prethodnom periodu ništa konkretno nije urađeno na tuzlanskim putnim komunikacijama.

Tuzla je i u bivšoj državi bila industrijski centar i bila je prepoznata po ovim nekim jako lijepim stvarima o kojima i vi u uvodu govorite. Ali eto, pravo je čuđenje da, znači, ni u tom ranijem periodu kad je u pitanju Tuzla, odnosno Tuzlanski kanton, da se nije vodilo dovoljno računa, odnosno da se ništa nije konkretno uradilo kad su u pitanju putne komunikacije i zaista bi mogli govoriti o blokadi Tuzlanskog kantona ako govorimo o putnoj komunikaciji, željezničkoj komunikaciji pa i zračnoj komunikaciji, koja je u posljednje vrijeme jako loša i ugrožena.

Jasmin Kadić, 5.7.2024.

Usprkos činjenici da je grad Tuzla danas relativno prometno izoliran jer nema vezu s autoputevima, brzu cestu, putnički željeznički saobraćaj, da pruga Tuzla – Zvornik nije u funkciji te da je broj letova s Međunarodnog aerodroma Tuzla značajno smanjen, u ranijem su periodu postajala ulaganja u putne, željezničke i zračne komunikacije na ovom području.

Pruga Brčko – Banovići, koja je povezala Tuzlu s Lukom Brčko i ovim gradom, izgrađena je 1946. godine. Željeznički saobraćaj prugom Tuzla – Zvornik, koji je povezao Tuzlu sa Zvornikom i prugama u Srbiji, pokrenut je 1992. godine neposredno pred početak rata u Bosni i Hercegovini. U poslijeratnom periodu Tuzla je 2008. godine dobila civilni aerodrom prenamjenom uloge dijela vojnog aerodroma Dubrave. Osim toga, dionica ceste Tuzla – Sarajevo kojom se zaobilazi prevoj Karaula završena je u novembru 2019. godine. Također su izvođeni i radovi manjeg obima, poput rekonstrukcije tunela Ormanica 2020. i tunela Čaklovići 2021. godine. Uz to, kako je Istinomjer već pisao, iako nije završena u najavljenom roku, u toku je i rekonstrukcija putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Iako Kadić nije precizirao na koji točno period misli, iz navedenog je jasno da je u periodu od 80 godina izgrađeno više putnih, željezničkih i zračnih komunikacijskih pravaca povezanih s Tuzlom te usljed toga njegovu izjavu da se ništa konkretno nije uradilo kad su u pitanju putne komunikacije Tuzle ocjenjujemo kao neutemeljenu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!