Nedosljedno

Čović: Jadni mi u "našem gradu" Mostaru

Dragan Čović
Dragan Čović

“Kada biste došli u Mostar i tamo bi vam Hrvati rekli da nisu ravnopravni, jer je ovo neuređeno društvo. Kao uvjet da se to riješi treba riješiti ekonomska i socijalna pitanja koja su prioritet prioriteta”, izjavio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

(Klix.ba, 25. 2. 2013.)

Komentar:

Kada bismo otišli u bilo koji grad u BiH i tamo bi vam rekli da građani/ke nisu ravnopravni, čemu je dokaz presuda Sejdić-Finci, ali i katastrofalna ekonomska situacija koja ne zaobilazi nijednog stanovnika/cu naše zemlje, pa tako ni Hrvate i Hrvatice. No, Čović je jedan od lidera čija je stranka u vlasti – prije svega u HNK, u čijem je sastavu i Mostar – te je nedosljedno i nedolično da predsjednik HDZ-a koristi retoriku opozicije, dok je HDZ u vlasti.

Prisjetimo se i Čovićeve izjave date 13. 4. 2012. godine: “Ono što radim, radim za dobro čovjeka i kada dajem te izjave i ako sam kazao nekad da je Mostar administrativno sjedište hrvatske federalne jedinice, da je Mostar stolni grad Hrvata, on jeste danas stolni grad Hrvata. Tako ga mi doživljavamo, bez obzira kako ćemo ga mi stvarno naći negdje definiranim sa njegovom administrativnom pozicijom.” (Hercegovina.info/BH Dani, 13. 4. 2012. godine)

Ako su Hrvati “neravnopravni” u “stolnom gradu”, onda je to odgovornost same vlasti, a prvi ljudi (premijer Lasić i gradonačelnik Bešlić) te vlasti, barem u HNK i Mostaru, su članovi i kadar HDZ-a BiH, stranke čiji je Čović lider. Dobro je da se Čović “odmiče” od nekakvih stolnih gradova i svoju pažnju posvećuje ekonomiji i uređivanju društva, jer su dosad građani/ke bili ravnopravni/e, između ostalog, i u praznom stomaku i novčanicima koji bi se napunili od samo 0,01% imovine koju pojedini funkcioneri – pa i Čović – posjeduju.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!