Neispunjeno

Izmještanje autobuskog terminala iz ulice Sutjeska i dalje na čekanju

Nakon što su sagledani svi mogući efekti izmještanja autobuskog terminala iz ulice Sutjeska na drugu lokaciju zaključeno je da je izmještanje ovog stajališta trenutno neisplativo, a izmjena lokacije “na predložene lokacije negativno bi uticala i na onako velike saobraćajne gužve u samom centru grada”.

Podsjećamo, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Adnan Šteta, nakon sastanka sa načelnikom Općine Centar, Nedžadom Ajnadžićem, najavio je sredinom maja ove godine da će u “narednih mjesec dana” biti izmješten autobuski terminal iz ulice Sutjeska.

Naredne sedmice imamo sastanak Komisije za izradu mreže linija na području KS za javni linijski prevoz putnika kako bismo razmotrili najbolja moguća rješenja na poboljšanju gradskog saobraćaja. Među ovim pitanjima ćemo razmatrati i status autobuskog terminala kod Druge gimnazije, koje prema mom mišljenju treba izmjestiti. Zajedno sa stručnim licima ćemo razmotriti ponuđene dvije opcije za novo stajalište i odabrati najbolje rješenje za naše sugrađane. Uzimajući u obzir da na ovo stajalište dolazi najviše stanovnika Vogošće i Ilijaša, sa čijim načelnicima sam obavio razgovor na ovu temu, potrebno je naći rješenje da novo stajalište bude u blizini ostalih vidova javnog prevoza poput tramvaja ili trolejbusa. Ovo pitanje planiramo riješiti u narednih mjesec dana.

Adnan Šteta, 17.05.2019.

Inače, načelnik Ajnadžić je na osnovu potpisane peticije građana, uposlenika i roditelja učenika Druge gimnazije prošle godine pokrenuo inicijativu za izmještanje terminala koji je sada smješten na ulazu u dvorište škole. Ajnadžić je ponudio dvije lokacije kao moguće opcije za novo autobusko stajalište, i to:

Jedna je na kraju ulice Koševo, a druga u ulici Kotromanića.

Nedžad Ajnadžić, 17.05.2019.

Obzirom da stajalište nije izmješteno u najavljenom roku, Istinomjer je pitao nadležno ministarstvo za pojašnjenje. U odgovoru na upit Istinomjera navedeno je da je komisija za izradu mreže linija na području Kantona Sarajevo za javni linijski prijevoz putnika, na sastanku održanom 24.05.2019. godine, započela sa “razmatranjem prispjelih zahtjeva izmjena i dopuna (modifikacije) mreže linija javnog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo dostavljenih od strane Općina”. Zatim su, na sastanku održanom dana 07.06.2019. godine “razmatrani zahtjevi Općine Centar za izmještanje autobuskog terminala iz ulice Sutjeska” i nakon “iscrpne diskusije” konstatovano je slijedeće:

Izmještanje terminala iz ulice Sutjeska na predložene lokacije koje produžavaju itinerer koje saobraćaju sa pomenutog terminala će povećati troškove održavanja linija kojima je u registrovani red vožnje kao polazno stajalište upisan terminal „Sutjeska“ za oko milion maraka na mjesečnom nivou. Sagledavajući moguće efekte izmiještanja terminala Sutjeska na bilo koju drugu lokaciju u Gradu koja podrazumijeva prelazak tramvajske pruge, došlo bi do povećanja obrta po svakom polasku minimalno 20 – 30 minuta što bi značilo značajno povećanje broja potrebnih vozila za obavljanje sadašnjeg registrovanog reda vožnje a samim tim i dodatne troškove za nabavku vozila i povećane eksploatacione troškove.

Ministarstvo saobraćaja KS, 19.07.2019.

Također je konstatovano i da “predložene lokacije nemaju jasno definisane prostorne mogućnosti po pitanju zadovoljavajućeg prostora za radijuse skretanja vozila” te da bi izmjena lokacije negativno uticala i “na onako velike saobraćajne gužve u samom centru grada, a samim tim povećalo bi se zagađenje u zimskom periodu”.

Predložena lokacija “Željeznička stanica“ jedina ima perspektivno rješenje, ali nakon izgradnje I transferzale.

Ministarstvo saobraćaja KS, 19.07.2019.

Iz Ministarstva saobraćaja KS za Istinomjer je saopćeno i da je “raspisan javni poziv za nabavku usluge izrade Studije saobraćaja za urbanistički plan Sarajeva” s ciljem “sagledavanja prostornih mogućnosti, a u skladu sa prostornim planovima, za predlaganje adekvatnih lokacija za eventualni novi terminal na koji bi se izmjestio trenutni terminal Sutjeska”.

Obzirom da autobusko stajalište iz ulice Sutjeska nije izmješteno u junu kako je bilo najavljeno, Istinomjer ovom obećanju resornog ministra Adnana Štete daje ocjenu neispunjeno.

Istinomjer će i dalje pratiti poduzete aktivnosti s ciljem izmještanja ovog autobuskog stajališta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!