Neispunjeno

Izgradnja hidroelektrana u Republici Srpskoj

Ministar industrije, rudarstva i energetike Republike Srpske, Petar Đokić najavio je u maju ove godine da bi već krajem juna mogla da bude određena lokacija na kojoj će zajedničkim snagama Republika Srpska i Republika Srbija graditi jednu, od ukupno tri najavljene hidroelektrane.

Resorni ministar, Petar Đokić nakon razgovora sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić o realizaciji zajedničkih projekata u Republici Srpskoj, najavio je da bi već krajem juna ove godine mogla da bude određena lokacija za jednu od tri hidroelektrane, koje će zajednički graditi Republika Srpska i Srbija.

 

Treba slijediti tu inicijativu i spremnost Srbije da se ozbiljnije upusti u razvoj energetike u Srpskoj.

Nadam se da nas neke administrativne aktivnosti, kroz koje moramo da prođemo u tom procesu, neće zaustaviti, pa da se to ne desi tokom ljetnih mjeseci. Vlada Republike Srpske učinila je sve da počne izgradnja ovog kapitalnog energetskog objekta.

(Petar Đokić, 04.05.2018.)

Obzirom da do kraja juna nije saopšteno na kojoj će se lokaciji graditi jedna od hidroelektrana, Istinomjer je pitao resorno ministarstvo da li je određene lokacija, te koji su predviđeni rokovi za početak i završetak gradnje hidroelektrana. Međutim, do danas nismo dobili nikakav odgovor.

Podsjećamo, početkom ove godine ministar industrije, energetike i rudarstva RS, Petar Đokić najavio je da će ove godine početi i izgradnja Hidroelektrane “Buk Bijela”, koja bi, prema procjenama, trebalo da košta oko 400 miliona KM i koja bi trebala 100% biti u vlasništu Republike Srpske, odnosno kompanije “Elektroprivreda Republike Srpske”.

Hidroelektrana ‘Buk Bijela’ je najvažniji objekat čiju ćemo izgradnju početi u ovoj godini.

Po okončanju tih procedura, koje mogu da traju u narednih mjesec i po, do dva, možemo ući u zaključenje ugovora i realizaciju hidroelektrane. Kineski partneri su veoma operativni, oni su dali ponudu da bi nakon zaključenja ugovora mogli najkasnije u roku od dva mjeseca da započnu izvođenje radova. To znači da bismo, ako sve bude išlo predviđenom dinamikom, najkasnije do polovine godine imali u fazi izgradnje Hidroelektranu “Buk Bijela”.

(Petar Đokić,12.01.2018.)

Početkom maja ove godine, u svom govoru na panelu “Prirodna bogatstva u funkciji ravnomjernog i regionalnog razvoja”, ministar Đokić najavljujući izgradnju još tri hidroelektrane, rekao je da je sasvim blizu i “postizanje konačnog dogovora da tokom ljeta počne izgradnja hidroelektrane Buk Bijela”.

Prva polovina godine je prošla, a hidroelektrana “Buk Bijela” nije počela da se gradi. Nedavno je tek osnovano elektroenergetsko preduzeće – „Hidroelektrane Buk Bijela“ koje bi trebalo biti implmentator ovog projekta. Međutim, i dalje je neizvjesno kada će početi gradnja HE “Buk Bijela”.

Do kraja mandata aktuelne Vlade RS ostalo je još vrlo malo vremena, i već sada je izvjesno da će obećanja koja se tiču izgradnje hidroelektrana ostati neispunjena. Ovaj put ministar Đokić, za svoje obećanja o određivanju lokacije, te početak izgradnje HE “Buk Bijela” dobija ocjenu neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!