Izborne nepravilnosti koje su obilježile jučerašnji dan

Rezultati jučer održanih Općih izbora još uvijek se zbrajaju, a predizbornu kampanju, kao i izborni dan obilježile su mnoge izborne nepravilnosti. Osim ranije uočenih problema s biračkim spiskovima, na sam dan izbora, bilo je i drugih problema kao što su neotvaranje birališta na vrijeme, nepoštivanja izborne šutnje, sumnje na “bugarski voz”, problema sa biračkim odborima i dr.

Juče u 7 sati, prema zvaničnim podacima CIK-a, trebala su biti otvorena ukupno 5794 biračka mjesta, ali to se nije desilo na vrijeme. Zabilježena su kašnjenje u periodu od 15 do 30 minuta, i to: u Bihaću, na čak 15 biračkih mjesta, Zenici 10-ak, Bosanskoj Gradišci 8, Brčkom i Cazinu na 7 biračkih mjesta, te u Velikoj Kladuši na 4 biračka mjesta. Najviše kašnjenja zabilježeno je Banjoj Luci, i to na oko 100 birački mjesta, kako je navedeno iz “tehničkih razloga”. Manja kašnjenja su evidentirana i u Miljevini, Foči, te u Prnjavoru, Brodu, Odžaku, Vukosavlju i Sarajevo na po jednom biračkom mjestu

Očitujući se o ovom pitanju, iz Centralne izborne komisije (CIK) rekli su da je ovo “uobičajeno”.

Razlozi su identični kao što je uobičajeno i do sada bilo na svim izborima koji su održani u BiH. Nisu na vrijeme izvršene pripreme za otvaranje biračkog mjesta, član nije došao zbog bolesti, a pozvan je drugi član. Također desio se KDZ policijski pregled BM u Tešnju, a neki članovi nisu imali ključ. Također, dolazilo je i do kašnjenja članova biračkih odbora, a u nekim objektima nije bilo struje. Također, došlo je do ponovnog prebrojavanja glasačkih listića na zahtjev posmatrača, te je zabilježeno prisustvo posmatrača iz istih subjekata u isto vrijeme.

Centralna izborna komisija, 07.10.2018.

Također, zabilježeno je i dosta problema sa biračkim odborima. Iako su ovi problemi detektovani i prije samog održavanja izbora, kako od strane domaćih nevladinih organizacija, tako i od strane OHR-a, izostala je bilo kakva reakcija nadležnih, u prvom redu CIK-a. Naime, u subotu naveče smo svjedočili odustajanju članova biračkih odbora i ad hoc imenovanjima novih, zamjenskih, zbog čega u pojedinim  izbornim jedinicama nisu provedene adekvatne procedure imenovanja biračkih odbora, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, odnosno uskraćene su mogućnosti eventualnog ulaganja prigovora i žalbe na novoimenovane odbore i sl.

Podsjećamo, problemi nezakonite procedure prilikom imenovanja biračkih odbora bili su i razlog zbog kojeg su pojedini politički subjekti zatražili i odgađanje izbora u nekim bh. gradovima. Međutim, CIK je imao obrazloženje i za ovakve situacije.

Mi svakodnevno u nekoj opštini imamo slučaj da neki član ili zamjenik člana biračkog odbora odustane. Čak se i na dan izbora desi da neki član ili zamjenik člana odustane. Opštinska izborna komisija je nadležna za imenovanje zamjenskog člana i da se osigura da se provede izborni proces.

Makside Pirić, CIK, 06.10.2018.

Koalicija za slobodne i poštene izbore, “Pod lupom” registrovala je na jučerašnjim izborima, kako navode u svojim izvještajima, rekordan broj izbornih nepravilnosti.

Tako se u izvještajima, osim različitih vrsta nepravilnosti, zabilježenih tokom izborne kampanje i na predizbornim skupovima (227 slučaja), navode i podaci o “trgovini” glasovima na biračkim mjestima u 35 bh. općina. Registrovano je 65 slučajeva zabranjene aktivnosti političkih subjekata, a zabilježeni su, između ostaloga, i nedozvoljeni pritisci na birače, kupovina glasova, uslovljavanje otkazima ili nuđenje novog zaposlenja u zamjenu za glas, zloupotreba javnih resursa u svrhu kampanje, te poruke kojima se poziva na nasilje i diskriminaciju, navela je Koalicija “Pod lupom”.

Upitana da prokomentariše ove navode, članica CIK-a, koja je donedavno bila i predsjednica ove komisije, Irena Hadžiabdić, u izbornoj noći, je izjavila da se podaci CIK-a ne slažu sa ovim istraživanjem, te da koalicija “Pod lupom” “pripisuje sebi ovlaštenja koja nema” i piše izvještaje za “koje nije ovlaštena”.

Kredibilitet održanih Općih izbora 2018. poljuljale su i sumnje da se primjenjivao tzv. ”bugarski voz”. Bugarski voz je politički termin koji predstavlja poseban način zloupotrebe prava glasa, na način da organizator ove aktivnosti, koristeći svoje mesto u organizaciji izbora, uzima prazan glasački listić i zaokružuje redni broj željene partije. Tako popunjen listić se, po dogovoru, daje biraču koji nakon toga odlazi na biračko mesto gdje uzima prazan glasački listić, “stavlja ga u džep”, a već popunjeni stavlja u glasačku kutiju.

Koalicija Pod lupom napravila je procjenu izbornog rezultata na temelju slučajnog uzorka na osnovu 96 posto obrađenih mjesta. Izlaznost na nivou BiH je 53,26 posto. Sumnje na tzv. bugarski voz su zabilježena u 14 slučajeva. Građani prijavili više od 200 nepravilnosti koje se tiču kupovine glasova i kršenja izborne šutnje. (…) Na skoro svakom petom mjestu u zemlji ima više od 10 posto nevažećih listića u izboru za Predsjedništvo BiH. Praksa šireg porodičnog glasanja nastavljena i na ovim izborima. Oštećene glasačke vreće zabilježene čak u 30 izbornih mjesta.

Dario Jovanović, “Pod lupom”, 08.10.2018.

Osim pobrojanih nepravilnosti, kršila se i izborna šutnja. Tako, u Republici Srpskoj javni RTV servis nije ispoštovao Izborni zakon BiH, i tamo nije bilo izborne šutnja. RTRS je tokom izbornog dana plasirao niz političko-propagandnih sadržaja.

Također, na sam izborni dan zabilježena su i plaćena oglašavnja političkih subjekata na društvenoj mreži Facebook, ali i na web portalima, od kojih se posebno izdvaja oglašavanje HDZ-a BiH, čije smo reklame i propagandne sadržaje mogli gledati tokom cijelog jučerašnjeg dana na portalu POSKOK.

Svakako treba pomenuti i sinošnje obraćanje jednog građanina CIK-u, koji je došao na press konferenciju kako bi upitao CIK zašto je njegova majka, 11 godina nakon smrti, i dalje na biračkom spisku, evidentirana kao aktivan glasač, što možda najbolje ilustruje probleme sa biračkim spiskovima. Iz CIK-a su obećali istražiti ovaj slučaj, a svakako treba napomenuti da ovo nije jedini primjer, te da smo prethodnih dana svjedočili desetinama prijava građana o tome da se njihovi umril članovi porodice i dalje nalaze na biračkim spiskovima.

I jutros smo svjedočili nemilim scenama izbornog procesa, obzirom da su glasački listići iz Tuzle završili na ulici, što je svakako još jedan u nizu prizora koji nimalo ne ulijeva povjerenje u izborni proces u BiH.

Uprkos apelima domaćih i međunarodnih institucija i organizacija, izborni proces u BiH bio je popračen brojnim nepravilnostima i kršenjima Izbornog zakona BiH. I dok iz CIK-a tvrde da je sve prošlo u najboljem redu, u bh. javnosti vlada mišljenje da uočene nepravilnosti ukazuju na hitnu potrebu unaprijeđenja izbornog procesa. Istinomjer je već pisao o temi ažuriranja biračkih spiskova i odgovornosti CIK-a za iste, te ćemo svakako pratiti da li će, i na koji način, biti procesuirane kako ove, tako i ostale prijavljene nepravilnosti uočene tokom jučerašnjeg dana i u toku predizborne kampanje.

 

(Istinomjer.ba)

 

U toku radovi na betonskoj konstrukciji sportsko-rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015....

Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa...Registracija firmi u RS biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...