Izbori u Mostaru ipak neće biti održani u oktobru

Krajem januara ove godine član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH, Dragan Čović je rekao da će raditi na postizanju dogovora kako bi se lokalni izbori u Mostaru održali zajedno sa Opštim izborima 7. oktobra.

Ja ću učiniti sve sa svoje strane da to bude u desetom mjesecu. Ako smo već ovoliko propustili da imamo Gradsko vijeće koje će biti izabrano od strane ljudi u Mostaru i po modelu koji će biti ustanovljen između ovih partnera, jer trećih partnera nema. Ja sam uvjeren da ovu šansu ne smijemo propustiti.”

Dragan Čović, 29.01.2018.

Lokalni izbori u Mostaru nisu održani 10 godina zbog neusvajanja izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar, a koje je Ustavni sud proglasio neustavnim po apelaciji hrvatskih delegata u Domu naroda PSBiH. Ustavni Sud je tada osporio i član 17. Statuta Grada Mostara koji reguliše raspodjelu mandata.

Međutim, iako su ove godine intenzivirani pregovori devet stranaka o konačnom rješenju izmjena Izbornog zakona koji se odnosi na Grad Mostar, nakon posljednje runde pregovora jasno je da se lokalni izbori u Mostaru ipak neće održati 7. oktobra.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, Damir Džeba je još krajem maja rekao kako je za to kasno.

Naša ideja je bila da se izmjeni Izborni zakon BiH, provedu odluke Ustavnog suda, i da u okviru Općih izbora u 2018. godini održimo izbore i za Gradsko vijeće Grada Mostara. Na žalost, to je propušteno zbog zahtjeva da se u pregovore uvedu stvari koje nemaju veze s održavanjem izbora u Mostaru.”

Damir Džeba, 30.05.2018.

Nakon toga održan je još jedan sastanak koji također nije rezultirao postizanjem dogovora, iako je nakon sastanka saopšteno da su stavovi donekle približeni, no problem predstavljaju izmjene Statuta grada Mostara.

Pošto je lider gradskog odbora HDZ-a prije nekoliko dana i potvrdio da je šansa za zajedničko održavanje Opštih i Lokalnih izbora za Grad Mostar propuštena, Istinomjer će obećanje Dragana Čovića sa početka ove godine ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Radovi na dogradnji O.Š. Branko Radičević još uvijek traju

Na SNSD-ovom predizbornom skupu održanom u oktobru 2018. godine u Starčevici/Obilićevu, gradonačelnik Banjaluke, Igor...

Još se ne zna kada će se nastaviti gradnja HE “Vranduk”

Sredinom 2018. godine, lider SDA Bakir Izetbegović je predstavljajući Izbornu platformu SDA, najavio i skori nastavak gradnje HE Vranduk. Ovih dana je ta stvar konačno presječena od EBRD-a i...


Januar bez sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH i usvajanja Budžeta

Nakon što je konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH privedena kraju, istog dana, 09.01.2019. godine održana je vanredna sjednica ovog zakonodavnog tijela na kojoj je po hitnom...