Neistina

Informacije o nabavkama respiratora u evropskim zemaljama nemaju status tajne

Portparol SNSD-a, Radovan Kovačević izjavio je da je sve u vezi nabavke respiratora u Republici Srpskoj transparentno, te ustvrdio da su informacije o nabavci respiratora u skoro svim evropskim zemljama “dobile status tajne”.

Iako je to u skoro svim evropskim zemljama dobilo status tajne, u Republiic Srpskoj nije. U Srpskoj nema tajne, sve informacije su transparentne, a tako i one u vezi nabavke respiratora.

Radovan Kovačević, 11. juni 2020.

Međutim, suprotno Kovačevićevoj tvrdnji, većina zemalja članica EU, ali i zemlje koje to nisu, putem posebnih online platformi objavljuje sve informacije u vezi sa javnim nabavkama medicinske opreme tokom trajanja pandemije COVID – 19, poput javnih poziva, rezultata natječaja i drugih.

Na oficijelnoj internet stranici javnih nabavki Evropske unije uspostavljena je posebna baza podataka sa informacijama u vezi nabavki tokom pandemije na kojoj je predstavljen veliki broj nabavki u svim zemljama članicama. Evropska unija kreirala je i okvir za javne nabavke medicinske opreme tokom pandemije COVID – 19. Također, kako prenosi Reuters, u maju 2020. godine EU je potpisala ugovor sa kompanijom Philips za proizvodnju respiratora za zemlje članice EU u kapacitetu od 15.000 komada sedmično. Kako je navedeno u ovom tekstu, cijene respiratora će biti poznate po okončanju svih procedura, a nakon toga sve zemlje EU će moći dostaviti narudžbe.

Sve informacije o javnim nabavkama medicinske opreme obavljuju se i u Poljskoj, a slične baze podataka mogu se naći npr. i u Ukrajini i Moldaviji, koje nisu članice EU, a mnoge zemlje nabavku medicinske opreme, pa tako i respiratora objavljuje na svojim portalima javnih nabavki.

Iz svega navedenog jasno je da informacije o nabavci medicinske opreme, poput respiratora, u evropskim zemljama nemaju status tajne, te će Istinomjer tvrdnju Radovana Kovačevića da je to slučaj, ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!