Nedosljedno

Iako se nije “raščistilo”, Borenović ipak “ušao u Parlament”

Borenović je rekao da je SzP uputio dopis CIK-u “sa zahtjevom za ponovnim brojanjem za sve nivoe” u Republici Srpskoj, i da “osnov za osporavanje izbora postoji, odnosno da se ponište i raspišu novi”.

Nakon što je Centralna izborna komisija počela sa objavljivanjem preliminarnih rezultata Opštih izbora u Bosni i Hercegovini održanih 7.10.2018. godine, predsjednik SDS-a, Vukota Govedarica izjavio je da “ne priznaje rezultate izbora i da traži da se utvrdi prava istina”.

Samo nekoliko dana kasnije, predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik pozvao je “kandidate opozicije za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Mladena Ivanića i Vukotu Govedaricu na kafu da porazgovaraju o aktuelnoj političkoj situaciji u Srpskoj”. Odbijajući ovaj poziv, lider PDP-a, Branislav Borenović ponovio je tada da Savez za pobjedu “ne priznaje izborne rezultate i da će učiniti sve da ih ospori”.

Borenović je tom prilikom dodao i da je SzP uputio dopis CIK-u “sa zahtjevom za ponovnim brojanjem za sve nivoe” u Republici Srpskoj, i da “osnov za osporavanje izbora postoji, odnosno da se ponište i raspišu novi”.

Na kraju, predsjednik PDP-a je istakao:

Nemam namjeru ući u Parlament dok se ovo ne raščisti i dok ne budemo imali pošteno i fer društvo sa poštenim i fer pravilima.

Branislav Borenović, 10.10.2018.

Kao što je javnosti već poznato, Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je žalbu PDP-a na odluku Centralne izborne komisije BiH da se ne dozvoli ponovno brojanje glasačkih listića.

“To je potpuno neprihvatljivo za državu koja je navodno demokratska i slobodna”, reagovao je na tu odluku PDP, ističući pored ostalog “da neće odustati i da će iskoristiti sva pravna i politička sredstva da se obezbijede fer i pošteni izbori.”

Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održana je 06.12.2018. godine, te i pored toga što je, kako je rekao, odbijanjem preuzimanja certifikata o dodjeli mandata poslanicima “CIK-u poslao simboličku poruku”, Borenović je kao i svi ostali zastupnici noovizabranog saziva ovog zakonodavnog tijela, prethodno potpisao izjavu o prihvatanju mandata.

Obzirom da nadležne institucije nisu uvažile PDP-ov zahtjev za ponovnim brojanjem za sve nivoe, te da je PDP u svom saopštenju takvu odluku nazvao “neprihvatljivom”, jasno je da se u tom kontekstu stvari nisu “raščistile” na način na koji je Borenović u svojoj izjavi naveo kao uslov da “uđe u Parlament”.

Osim toga, od trenutka navedene Borenovićeve izjave do danas, nadležne institucije nisu usvojile bilo kakvu vrstu izmjena koje bi se odnosile na pravila u vezi načina održavanja izbora u Bosni i Hercegovini.

Stoga, nakon današnjeg prihvatanja mandata u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović za svoj stav po navedenom pitanju od Istinomjera dobija ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!