Iako se nije “raščistilo”, Borenović ipak “ušao u Parlament”

Borenović je rekao da je SzP uputio dopis CIK-u “sa zahtjevom za ponovnim brojanjem za sve nivoe” u Republici Srpskoj, i da “osnov za osporavanje izbora postoji, odnosno da se ponište i raspišu novi”.

Nakon što je Centralna izborna komisija počela sa objavljivanjem preliminarnih rezultata Opštih izbora u Bosni i Hercegovini održanih 7.10.2018. godine, predsjednik SDS-a, Vukota Govedarica izjavio je da “ne priznaje rezultate izbora i da traži da se utvrdi prava istina”.

Samo nekoliko dana kasnije, predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik pozvao je “kandidate opozicije za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Mladena Ivanića i Vukotu Govedaricu na kafu da porazgovaraju o aktuelnoj političkoj situaciji u Srpskoj”. Odbijajući ovaj poziv, lider PDP-a, Branislav Borenović ponovio je tada da Savez za pobjedu “ne priznaje izborne rezultate i da će učiniti sve da ih ospori”.

Borenović je tom prilikom dodao i da je SzP uputio dopis CIK-u “sa zahtjevom za ponovnim brojanjem za sve nivoe” u Republici Srpskoj, i da “osnov za osporavanje izbora postoji, odnosno da se ponište i raspišu novi”.

Na kraju, predsjednik PDP-a je istakao:

Nemam namjeru ući u Parlament dok se ovo ne raščisti i dok ne budemo imali pošteno i fer društvo sa poštenim i fer pravilima.

Branislav Borenović, 10.10.2018.

Kao što je javnosti već poznato, Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je žalbu PDP-a na odluku Centralne izborne komisije BiH da se ne dozvoli ponovno brojanje glasačkih listića.

“To je potpuno neprihvatljivo za državu koja je navodno demokratska i slobodna”, reagovao je na tu odluku PDP, ističući pored ostalog “da neće odustati i da će iskoristiti sva pravna i politička sredstva da se obezbijede fer i pošteni izbori.”

Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održana je 06.12.2018. godine, te i pored toga što je, kako je rekao, odbijanjem preuzimanja certifikata o dodjeli mandata poslanicima “CIK-u poslao simboličku poruku”, Borenović je kao i svi ostali zastupnici noovizabranog saziva ovog zakonodavnog tijela, prethodno potpisao izjavu o prihvatanju mandata.

Obzirom da nadležne institucije nisu uvažile PDP-ov zahtjev za ponovnim brojanjem za sve nivoe, te da je PDP u svom saopštenju takvu odluku nazvao “neprihvatljivom”, jasno je da se u tom kontekstu stvari nisu “raščistile” na način na koji je Borenović u svojoj izjavi naveo kao uslov da “uđe u Parlament”. 

Osim toga, od trenutka navedene Borenovićeve izjave do danas, nadležne institucije nisu usvojile bilo kakvu vrstu izmjena koje bi se odnosile na pravila u vezi načina održavanja izbora u Bosni i Hercegovini.

Stoga, nakon današnjeg prihvatanja mandata u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović za svoj stav po navedenom pitanju od Istinomjera dobija ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

Nikšić ispunio obećano po pitanju kandidature Denisa Bećirovića za Dom naroda PS BiH

Nakon što je kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Denis Bećirović na Opštim...

Mandatar za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH u narednih sedam dana?

Na sjednici predsjedništva HDZ-a BiH održanoj 18.02.2019. godine, jedna od tema bila je i uspostava novih većina kako na federalnom, tako i na državnom nivou. Nakon pomenute sjednice, u...Pokrenute procedure za realizaciju kredita za obnovu Kantonalne bolnice Zenica

Planom obnove Kantonalne bolnice Zenica, koji je Vlada Zeničko-dobojskog kantona još jula 2017. godine prezentirala predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), predviđena je...